Μεγαλώνοντας παιδιά που αγαπούν το περιβάλλον

1

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ | Κατηγορία Παιδί & Γονείς | , στις 18-07-2014

images-45

Από τη στιγμή που γεννιούνται, προσπαθούμε να τα μεγαλώσουμε όσο πιο φυσικά γίνεται:τα ταΐζουμε το “γάλα της μαμάς”, αγοράζουμε βιολογικό κρέας,  χρησιμοποιούμε σαμπουάν χωρίς parabens, , ρουχάκια από φυσικά υλικά και ξύλινα παιχνίδια. Ας σταματήσουμε για ένα λεπτό και ας αναρωτηθούμε: «Τι νόημα έχουν όλα αυτά, αν ο πλανήτης γύρω τους καταρρέει;».

Τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν να είναι οικολογικά ευσυνείδητα σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό είναι κάτι έμφυτο σε όλους μας .Ζούμε σε αναλώσιμες κοινωνίες και αυτό πάει ενάντια στη φύση μας. Τα παιδιά το αναγνωρίζουν.

 Ξεκινώντας από τη Δημιουργία του κόσμου

Τα παιδιά αγαπούν πολύ να ακούν ιστορίες από την Αγία Γραφή. Καθώς θα τους διηγούμαστε τη Δημιουργία-πώς δημιουργήθηκαν από το Θεό  τα φυτά , τα ζώα και τέλος ο άνθρωπος- φυτεύουμε στη ψυχούλα τους την αγάπη για τη φύση. Ο  Θεός τα έκανα όλα αυτά τόσο όμορφα και τα χάρισε στον άνθρωπο για να τα χαίρεται. Τον έβαλε στον κήπο της Εδέμ σαν αρχηγό και φρουρό. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται με τέτοια απλά λόγια την αγάπη του Θεού για όλα τα δημιουργήματα, αλλά και την υποχρέωση του ανθρώπου να τα διατηρήσει όπως τα έκανε ο Θεός και να μην τα καταστρέφει.

 pd_11

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού μας

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός νοικοκυριού ισούται με το άθροισμα των αποτυπωμάτων όλων των μελών του. Πώς μπορεί να μειωθεί; Με τη μετάβαση ολόκληρης της οικογένειας σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, κάτι που μπορεί να γίνει με τρόπο ανώδυνο, για γονείς και παιδιά.

Για να γίνει αυτή η μετάβαση, ολόκληρη η οικογένεια είναι απαραίτητο να μπει σε μια διαδικασία μικρών αλλαγών στην καθημερινότητά της. Εξηγήστε στα παιδιά γιατί συμβαίνει αυτό. Εάν είναι αρκετά μικρά, πιθανότατα δεν θα καταλάβουν τι σημαίνει… «αέρια του θερμοκηπίου», όμως σίγουρα ούτε εκείνα θέλουν να πίνουν θολό νερό ή να αναπνέουν βρώμικο αέρα.

Πού φυτρώνουν τα τσιπς;

Τα περισσότερα παιδιά σήμερα δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό που τρώνε. Δεν ξέρουν αν η ντομάτα προέρχεται από δέντρο ή από το έδαφος, γιατί δεν έχουν δει ποτέ ντομάτα να μεγαλώνει! Βρετανική, μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι ένα στα τρία παιδιά δεν είχε ιδέα ότι τα τσιπς προέρχονται από πατάτες. Μπορούμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την ώρα του γεύματος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας σχετικά με την προέλευση κάθε τροφής και τον τρόπο παραγωγής της. Εξηγώντας τους ότι η γη είναι αυτή που βγάζει τις τροφές και ο ήλιος μαζί με το νερό και τον αέρα συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία, τα βοηθάμε να συνδέσουν τον εαυτό τους και τον δικό τους τρόπο ζωής με το ευρύτερο περιβάλλον.

 kids-recycling

Ανακύκλωση για κάθε ηλικία 

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όχι μόνο των παιδιών αλλά ολόκληρης της οικογένειας, είναι η ανακύκλωση. Για τα παιδιά, η διαδικασία αυτή μπορεί εκτός από διδακτική να είναι ακόμη και διασκεδαστική. Χαρτί, πλαστικό, γυαλί: σε ποιον κάδο πάει το καθένα και τι προορίζεται για τα σκουπίδια; Διαχωρίστε τα απορρίματά σας. Είναι το ίδιο εύκολο με… το γέμισμα του κάδου απορριμάτων, αλλά σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Μπορεί για εμάς να είναι αδιάφορη ή ακόμα και βαρετή, για τα παιδιά όμως η ανακύκλωση αποτελεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Ίσως να μη φανταζόμασταν πόσες ώρες μπορεί να μείνει απασχολημένο ένα νήπιο χωρίζοντας το χαρτί από το πλαστικό. . Αν το παιδί μας είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ζητώντας του να περιορίσει τον όγκο των συσκευασιών (π.χ. πιέζοντας τα πλαστικά μπουκάλια ή διπλώνοντας τα χάρτινα κουτιά) ή ενθαρρύνοντάς το να συγκεντρώνει τις χαλασμένες μικροσυσκευές του σπιτιού και στη συνέχεια να τα πηγαίνουμε μαζί στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης.

Οικονομία και…οικολογία

Τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν την έννοια της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι γονείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν να σβήνουν το φως φεύγοντας από ένα δωμάτιο. Ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο φορητός τους υπολογιστής, δεν είναι ανάγκη να μένουν στην πρίζα όλη την ημέρα…

Αναθέστε στα παιδιά «πράσινες» δουλειές: να ξεβγάζουν ό,τι προορίζεται για ανακύκλωση, να κλείνουν τη βρύση όταν πλένουν τα δόντια τους κ.ο.κ. Έτσι, τέτοιου είδους δραστηριότητες θα γίνουν γρήγορα μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας

Μπανάνα στη γλάστρα

Στα παιδιά αρέσει να κάνουν πράγματα διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Πώς θα αντιδράσουν, λοιπόν, αν την επόμενη φορά που φάνε την μπανάνα τους τα παρακινήσουμε αντί να πετάξουν τη φλούδα στα σκουπίδια, να τη ρίξουν στη γλάστρα; Μάλλον θα ενθουσιαστούν! Μετά, μπορούμε να τους εξηγήσουμε το πώς τα υπολείμματα τροφών μπορούν να γίνουν εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά και -γιατί όχι;- να ξεκινήσουμε μαζί τους και κομποστοποίηση.

 images3-1

Μικροί καλλιεργητές

Αν έχουμε αυλή ή μπορούμε τακτικά να επισκεφτόμαστε τη γιαγιά στο χωριό, να η καλύτερη ευκαιρία για επαφή με τα φυτά. Στα παιδιά αρέσει η φροντίδα των φυτών και πολύ ευχαρίστως θα φάνε φασολάκια και μελιτζάνες, όταν  τα  μεγαλώνουν με τα χεράκια τους. Και για να αποφύγουμε «ζημιές» από τα μικρότερα, ας τους δώσουμε ένα μικρό τμήμα  του κήπου για να το έχουν υπό την ευθύνη τους.

Αν μπορούμε να έχουμε λίγες κότες ή μια κατσικούλα, τότε είναι που ενθουσιάζονται! Και αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ας επισκεφτόμαστε αγροκτήματα, για να βλέπουν από κοντά τα ζώα και να ξέρουν ότι «η κότα κάνει το αυγό!»

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με το χώμα κάνει καλό! 

Αντί να τρέχουμε από πίσω του για να μην λερωθεί ή χτυπήσει, δημιουργώντας του ένταση, ας το αφήσουμε να πιάσει το χώμα, ας λερωθεί και λίγο, και έτσι να αγαπήσει τη γη, που του προσφέρει τόση χαρά!

Βόλτα στη γειτονιά

Η έξοδος για τα ψώνια της εβδομάδας μπορεί να γίνει διασκεδαστική αν αποφασίσουμε να επισκεφτούμε μαζί με τα παιδιά μας το μανάβικο, το κρεοπωλείο και το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς, αντί για το σουπερμάρκετ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποια είναι τα εποχικά φρούτα και τα λαχανικά και να δώσουν μόνα τους επιτέλους απάντηση στο ερώτημα «Μα, γιατί δεν υπάρχουν φράουλες τα Χριστούγεννα;». Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουμε σχέσεις με τη γειτονιά και δεν θα μας κάνει εντύπωση αν στην επόμενη βόλτα μας ο ιχθυοπώλης αφήσει τον 5χρονο γιο μας να ακουμπήσει μια τσιπούρα, προκειμένου να του αποκαλύψει τα μυστικά για να επιλέγει φρέσκο ψάρι.

Ανταλλακτικά παζάρια- προσφορά

Ο ρυθμός που μεγαλώνουν τα παιδιά είναι συγκλονιστικός. Μέσα σε λίγους μήνες αλλάζουν νούμερο παπουτσιού και το καινούργιο τους μπουφάν είναι πλέον «βαφτιστικό». Μια καλή ιδέα για να αφήσουμε τις ντουλάπες μας να αναπνεύσουν και να δώσουμε στα παιδιά μας μια ιδέα του τι σημαίνει ο όρος «επαναχρησιμοποιώ» είναι να ξεχωρίζουμε μαζί τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ρούχα, τα παπούτσια και τα παιχνίδια που δεν χρειάζονται πλέον και να οργανώνουμε ανταλλακτικά παζάρια με συγγενείς και φίλους.

Πάντοτε βέβαια μπορούμε να προσφέρουμε ό,τι  δεν μας χρειάζεται πλέον σε άλλα παιδάκια, και να πιάνουν τόπο, αντί να γεμίζουν τον χώρο στις ντουλάπες μας. Τα παιδιά μας έτσι παίρνουν και ένα μάθημα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Η ζωή εν κινήσει

Κινηθείτε περισσότερο και ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο, μαθαίνοντας παράλληλα τα «πράσινα» οφέλη των δημοσίων συγκοινωνιών. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρές αποστάσεις και για διαδρομές μέσα στην πόλη, αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε ή χρησιμοποιήστε το τρένο, το λεωφορείο, το μετρό…

Αξιοποιήστε τα ελεύθερα Σαββατοκύριακα κάνοντας έστω και κοντινές εκδρομές στην ύπαιθρο. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η επαφή των παιδιών με τη Φύση ενισχύει όσο τίποτα την επιθυμία τους να προστατεύσουν το περιβάλλον. «Μια υπέροχη εμπειρία στη Φύση αξίζει όσο η αποστήθιση χιλίων πληροφοριών γύρω από τη Φύση», λέει ο καθηγητής περιβαλλοντικών σπουδών Ντέιβιντ Σόμπελ.

Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, παιδιά ηλικίας 5-10 ετών που έρχονται συχνά σε επαφή με τη Φύση, καλλιεργούν μια βαθιά αγάπη για το περιβάλλον, η οποία τα συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής

 77990

Ποδήλατα για όλους
Συνήθως τα Σαββατοκύριακα προσπαθούμε να παίρνουμε τα παιδιά και να πηγαίνουμε βόλτες με το αυτοκίνητο στην εξοχή. Μια ακόμα καλύτερη ιδέα θα ήταν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο και επομένως τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τα έξοδα για βενζίνη και να επενδύσουμε στην αγορά ποδηλάτων για όλη την οικογένεια. Έτσι, τα παιδιά θα γυμνάζονται, θα έρχονται σε επαφή με τη φύση και θα μαθαίνουν την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρατηρώντας
Τα παιδιά έχουν την τάση να παρατηρούν τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Μπορεί εμείς να ξεχνάμε να δούμε τις αμυγδαλιές που άνθισαν καλωσορίζοντας την άνοιξη, αλλά για τα παιδιά αυτό είναι αδύνατον. Μπορούμε, λοιπόν, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την έμφυτη περιέργεια και παρατηρητικότητά τους πηγαίνοντάς τα στο πάρκο για να σκάψουν στο χώμα, να παρατηρήσουν τα μυρμήγκια ή να ταΐσουν τα πουλιά.

Με φαντασία
Όσοι είναι γονείς θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ότι ο κάδος της ανακύκλωσης γεμίζει με ραγδαίους ρυθμούς από τότε που έκαναν παιδιά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις συσκευασίες ως παιχνίδι. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και ένα κοπίδι. Ένα χαρτόκουτο, για παράδειγμα, είναι ιδανικό για να φτιάξουμε ένα κουκλόσπιτο. Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα με ένα κοπίδι και αφαιρούμε ολόκληρη τη μία του πλευρά για να μπαίνουν οι κούκλες. Μια ακόμα ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη και αρκετά πλατιά χάρτινη συσκευασία (π.χ. από τηλεόραση) για να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο πάρκο για το μωρό μας. Κόβουμε τα κομμάτια που δεν χρειαζόμαστε και αφήνουμε το «πάτωμα» του πάρκου με ένα «τοιχάκι» γύρω-γύρω. Μέσα μπορούμε να σχεδιάσουμε με χοντρό μαρκαδόρο δρόμους, πάρκα, σταθμούς τρένων κ.λπ.

Η δύναμη του παραδείγματος
Ό,τι και να λέμε στα παιδιά μας, τελικά κάνουν αυτά που βλέπουν και όχι όσα ακούνε. Οι διδακτικές, λοιπόν, ιστορίες ή το «κήρυγμα» σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος δεν αρκούν. Το πιο σημαντικό είναι να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα με τις πράξεις μας. Για να μάθουν να κλείνουν τη βρύση όσο βουρτσίζουν τα δόντια τους, πρέπει προηγουμένως να έχουν δει εμάς να το κάνουμε ή να έχουν παρατηρήσει ότι πλένουμε τα πιάτα μέσα σε μια λεκάνη με νερό και όχι αφήνοντας το νερό να τρέχει ενώ τα ξεπλένουμε.

 cebfceb9cebacebfceb3ceb5cebdceb5ceb9ceb11 (1)

 

 

Πηγές:  http://www.vita.gr/paidi/article/27231/megalwnontas-prasina-paidia/

http://www.naftemporiki.gr/story/348455

 

Ο Οδυσσέας και η πράσινη ξυλομπογιά

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 18-07-2014

 

            Ο Οδυσσέας ήταν καλλιτέχνης απ’ τους λίγους. Είχε τόσο ταλέντο που όταν ζωγράφιζε ένα τοπίο με τις ξυλομπογιές του, ο δάσκαλος το κολλούσε δίπλα στην αλφαβήτα για να το βλέπουν όλα τα παιδάκια.

            Τον τελευταίο καιρό όμως ο Οδυσσέας δε ζωγράφιζε. Δεν είχε όρεξη να ζωγραφίσει τα σύννεφα που τον κοιτούσαν θλιμμένα, τα μαραζωμένα δέντρα, τη γη που ίδρωνε από ανησυχία.

            Τα βράδια ο Οδυσσέας δεν κοιμόταν. «Οδυσσέα γιατί είσαι λυπημένος;» ρώτησε μια νύχτα το φεγγάρι. «Γιατί η φύση είναι στεναχωρημένη» αυτός απάντησε. Και τότε το φεγγάρι του είπε: «Η φύση φοβάται, Οδυσσέα. Τα παιδιά της, οι άνθρωποι, παίρνουν όλη την ενέργειά της μέχρι μια μέρα να στερέψει».

            Ο Οδυσσέας τρόμαξε τόσο από αυτά που του είπε το φεγγάρι που αμέσως άνοιξε την κασετίνα του, πήρε την αγαπημένη του πράσινη ξυλομπογιά και γέμισε θαυμαστικά όλο το σπίτι. Κάθε σημάδι θα θύμιζε σε όλη την οικογένεια τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τη φύση.

            Ξεκίνησε βάζοντας πράσινα θαυμαστικά στην τηλεόραση, στο DVD player, στο φορτιστή και στον υπολογιστή για να τα κλείνουν από τους διακόπτες και όχι από το τηλεχειριστήριο.Μετά σκέφτηκε να βάλει πράσινα θαυμαστικά στα παράθυρα ώστε να μένουν κλειστά το Χειμώνα που κάνει κρύο και ανοιχτά τα βράδια του Καλοκαιριού για να δροσίζεται το σπίτι. Ειδικά όταν είναι ανοιχτό το κλιματιστικό ή το καλοριφέρ. Οι πρίζες δεν μπορούσαν να μείνουν χωρίς θαυμαστικά! Για να μην χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Πράσινα θαυμαστικά έπρεπε να μπουν και στους διακόπτες των φώτων που δεν πρέπει να ξεχνάμε αναμμένα. Τεντώθηκε και ζωγράφισε πράσινα θαυμαστικά στις λάμπες που δεν είναι φθορισμού και καίνε πολύ ενέργεια. Τελευταίο άφησε το κλιματιστικόγιατί καίει πολύ περισσότερη ενέργεια από τον ανεμιστήρα οροφής.

            Την επόμενη μέρα ο Οδυσσέας μοιράστηκε με όλους τους συμμαθητές του το μυστικό του. Όλα τα παιδάκια άρχισαν να ζωγραφίζουν τα σπίτια τους το ίδιο απόγευμα, και τα πράσινα θαυμαστικά άπλωσαν στην πόλη και μετά στη χώρα και τα σύννεφα χαμογελούσαν και τα δέντρα έπαιζαν με το πλούσιο φύλλωμά τους και η γη ήταν ευτυχισμένη.

Ακολούθησε κι εσύ τους 6 πράσινους κανόνες και πείσε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, για να είναι η φύση πάντα όμορφη σαν τις ζωγραφιές μας! 

Εξοικονόμηση Ενέργειας

            Με το σύγχρονο τρόπο η ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται συνεχώς. Γι’ αυτό λοιπόν προτείνουμε να μην χρησιμοποιούμε πολλά πράγματα που παράγονται από το πετρέλαιο, δηλαδή πολλά πετροχημικά προϊόντα. Επίσης πρέπει να κάνουμε και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με πολλούς τρόπους. Θα σας πω μερικούς που μάθαμε στο μάθημα της Φυσικής:

      Μέσα στο σπίτι δεν είναι ανάγκη να κυκλοφορούμε με φανελάκι. Μπορούμε να φοράμε πουλόβερ. Έτσι δε θα χρειάζεται να ανάβουμε το καλοριφέρ και άρα θα περιορίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται για να θερμάνουμε το σπίτι μας.

      Το χειμώνα να κλείνουμε τα παράθυρα στους χώρους που θερμαίνουμε για να μη ρέει η θερμότητα προς το περιβάλλον.

      Να χρησιμοποιούμε το μάτι της κουζίνας που έχει το ίδιο μέγεθος με το μαγειρικό σκεύος και όχι μεγαλύτερο.

      Να χρησιμοποιούμε ηλιακό θερμοσίφωνα αντί για ηλεκτρικό, αφού ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί με ενέργεια από ανανεώσιμη πηγή.

      Να κλείνουμε τη βρύση όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, για να μη σπαταλάμε άσκοπα νερό που έχουμε θερμάνει.

      Να κάνουμε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα, για να μη σπαταλάμε άσκοπα νερό που έχουμε θερμάνει.

      Να μην αφήνουμε αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές στο δωμάτιο όταν δεν είμαστε μέσα σε αυτό.

      Να μειώσουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων, όταν τα ρούχα δεν είναι πολύ λερωμένα.

Έτσι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

 

Πηγή:   http://13dim-rodou.dod.sch.gr

Πως διαβάζει τα μαθήματα του το παιδί σας?

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ | Κατηγορία Παιδί & Γονείς | , στις 18-07-2014

gia-mamades-paidi-ekpaideusi-photo-pws-diavazei-3

 Το διάβασμα πρέπει να μπει στο καθημερινό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά. Εκτός όμως από το διάβασμα του σχολείου το καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει και τις εξωσχολικές δραστηριότητες ενός παιδιού, όπως ξένες γλώσσες , χορός, αθλητισμός, που και αυτά χρειάζονται την ανάλογη προσοχή και προσπάθεια του παιδιού. Πέρα από αυτά όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, είναι να έχει ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με αυτά που του αρέσουν και να μην νιώθει πνιγμένο κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων του. Το καθημερινό πρόγραμμα του μαθητή είναι γεμάτο αλλά μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο, με έναν καλό προγραμματισμό. Πώς Διαβάζει τα μαθήματά του το Παιδί σας;

Να συνηθίσει μόνο του.

Το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι να καταλάβει και να εντάξει μόνο του το παιδί το καθημερινό διάβασμα στο πρόγραμμά του. Ένα λάθος που υπάρχει σε πολλές οικογένειες είναι ότι το «βάρος» του διαβάσματος μοιράζεται και η Μαμά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε λοιπόν, είναι να του δίνετε βοήθεια μόνο όταν τη χρειάζεται. Πρέπει να μάθει να φέρνει εις πέρας μονό του τις δουλειές του και να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας ούτως ώστε να καλλιεργηθεί φυσικά η αυτονομία του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητο και να στηρίζεται στις δικές του ικανότητες και έτσι να είναι περήφανο για ότι καταφέρνει με τη δική του προσπάθεια και εργασία.

 

Βοηθήστε τον Προγραμματισμό του

Ο σωστός προγραμματισμός είναι το παν για κάθετι που κάνουμε. Αυτή την αρχή πρέπει να περάσουμε και στο παιδί μας. Βοηθήστε το να προγραμματίζει την κάθε μέρα ξεχωριστά, δηλαδή, πόση ώρα πρέπει να αφιερώνει σε κάθε μάθημα ξεχωριστά, κάθε πότε θα κάνει διαλείμματα .Φυσικά ένα πρόγραμμα χρειάζεται οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και χρόνο για ξεκούραση. Να χαλαρώνει και να ηρεμεί το μυαλό του ώστε να μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση σε ότι και αν κάνει.

 

Όχι μόνο στο διάβασμα

Την αρχή του προγραμματισμού πρέπει να την εφαρμόσουμε σε όλα τα πράγματα για να είναι και το παιδί μας ήρεμο.. Αν δεν υπάρχει προγραμματισμός δημιουργούνται εντάσεις που δεν βοηθάνε καθόλου το παιδί. Αντιθέτως του δημιουργεί άγχος και εκνευρισμό και η απόδοση του μειώνεται. Με ένα σωστό προγραμματισμό θα είναι ικανό να διαχειριστεί κάθε μέρα ξεχωριστά και θα είναι ήρεμο γιατί θα ξέρει πως να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόση ώρα πρέπει να διαβάζει;

Η ώρα που χρειάζεται ένα παιδί για να διαβάσει καθημερινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως για παράδειγμα με ποιο μάθημα ασχολείται, πόσες εργασίες έχει για το σπίτι ή πόσο απαιτητική είναι η δασκάλα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το ίδιο το παιδί. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό από όλες τις απόψεις. Ένα παιδί ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αφομοιώσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από ένα μάθημα ενώ ένα άλλο χρειάζεται λιγότερο χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με τη μαθηματική αντίληψη που έχει ο καθένας μας. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το συνεχόμενο διάβασμα μειώνει τη απόδοση και επέρχεται η πνευματική κούραση για αυτό είναι σωστό στο πρόγραμμά σας να εξασφαλίζετε μικρά διαλειμματάκια που θα το βοηθούν να επανέλθει.

gia-mamades-paidi-ekpaideusi-photo-paidi-diavazei

Μην ξεχνάτε το διάλειμμα

Ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία ενός καλού προγράμματος είναι τα διαλείμματα. Τα διαλείμματα μέσα στο πρόγραμμα είναι απαραίτητα για την πνευματική του διαύγεια. Πρέπει να προσέχετε ώστε τα διαλείμματα να γίνονται αφού ολοκληρωθεί μια εργασία και όχι να το αφήνει στη μέση.

Δύο κόλπα για να αγαπήσει το διάβασμα

Κάντε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα με 2 έξυπνα τρικ.

• Στη βιβλιοθήκη που έχετε στο δωμάτιο του παιδιού σας., στο ύψος των ματιών του, τοποθετήστε βιβλία με ωραία εξώφυλλα που θα του κινήσουν την περιέργεια και γενικότερα εφοδιάστε τη βιβλιοθήκη του με εκπαιδευτικά βιβλία ,παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να οξυνθούν οι ικανότητες του.

 • Όπως έχουμε ξαναπεί, το πρότυπο των παιδιών είμαστε ,κατά κύριο λόγο, εμείς. Οπότε, προσπαθήστε να του αναπτύξετε την αγάπη για το διάβασμα με το να σας βλέπει και σας να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη μέρα μ’ ένα βιβλίο.

 

Διάβασμα στο χώρο του

Ο χώρος της μελέτης παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση του παιδιού και στη σωστή μελέτη. Να τι πρέπει να προσέξετε:

Το παιδί πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χώρο για τα διαβάσματά του, π.χ. το δικό του δωμάτιο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, το δικό του γραφείο.

Σημαντικό είναι επίσης ο χώρος στον οποίο διαβάζει το παιδί να είναι ευρύχωρος και άνετος για να είναι το διάβασμά του πιο ευχάριστο κι όσο γίνεται πιο ξεκούραστο, Επίσης η στάση του σώματος του πρέπει να ναι σωστή για να μην καταπονείται το σώμα του. Προσέξτε να μην υπάρχουν στο χώρο αντικείμενα που θα του αποσπούν τη προσοχή π.χ τηλεόραση.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας μπορείτε να φτιάχνετε το πρόγραμμα της επόμενης, το οποίο στη συνέχει θα το κολλάτε σε ένα εμφανές σημείο πάνω στο γραφείο του.

 

Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας με το διάβασμα στο σπίτι

1. Δημιουργήστε ένα τετράδιο καθηκόντων, στο οποίο το παιδί σας θα καταγράφει τι έχει να κάνει κάθε μέρα .

2. Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί ένα ημερολόγιο, για να σημειώνει τις εργασίες ή την ύλη που πρέπει να διαβάσει μέσα σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα.

3. Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάζει μια λίστα με ότι έχει να κάνει, ξεκινώντας από τα δυσκολότερα και καταλήγοντας στα ευκολότερα. Το να σβήνει από τη λίστα ότι ολοκληρώνει, θα του δώσει την αίσθηση της ευχαρίστησης και επιτυχίας.

4. Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει τη δουλειά του και πώς να ψάχνει για λάθη που πρέπει να διορθωθούν.

5. Κωδικοποιήστε τα τετράδια και ντοσιέ με διαφορετικά χρώματα για κάθε μάθημα.

6. Δημιουργήστε τη γωνιά διαβάσματος (είτε στο γραφείο του είτε στην κουζίνα) και επιτρέψτε του να διαβάζει τα μαθήματά του εκεί, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ησυχία.

7. Σβήστε την τηλεόραση και χαμηλώστε το τηλέφωνο.

8. Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζει τα μαθήματά του (καλύτερα λίγο μετά την επιστροφή του από το σχολείο μετά το μεσημεριανό φαγητό).

9. Αν το παιδί σας θέλει παρέα, προσφερθείτε να καθίσετε κοντά του διαβάζοντας ή ασχολουμένη με κάτι που δεν αποσπά την προσοχή του.

10. Δώστε του το κίνητρο να τελειώσει τα μαθήματά του γρήγορα, ώστε στη συνέχεια να έχει ελεύθερο χρόνο για να παίξει.

 

Πηγή:   http://gia-mamades.gr/anaptyxi-paidi-4-eos-12-eton/ekpaidefsi-sxoleio/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση