ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ……….ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

     Ανατολική Ρωμυλία-Βόρεια Θράκη. Ανατολική Θράκη. Κοιτίδες  ελληνισμού και πολιτισμού στο πέρασμα του χρόνου. Αγχίαλος. Μια μικρή γωνιά Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο που άκμαζε και προετοίμαζε το αύριο.

     Ξαφνικά ο χρόνος παγώνει. Το ημερολόγιο γράφει 30 Ιουλίου 1906. Φωτιές και καπνός κυκλώνουν την πόλη. Μανιασμένος όχλος σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του . Λεηλατεί περιουσίες, κόπους και αναμνήσεις. Οι Αγχιαλίτες χάνουν τα πάντα. Ανήμποροι και κυνηγημένοι, επιβιβάζονται σε πλοία και αναχωρούν για την μητέρα πατρίδα , με στόχο να στήσουν την ζωή τους από την αρχή. Το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου είναι γεγονός.

     Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στις 7.30 το απόγευμα οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στην αποχαιρετιστήρια  γιορτή λήξης του Σχολείου μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την  τιμή και την ευκαιρία  να λάβουν μέρος σε μία εκδήλωση ιστορικού ενδιαφέροντος για τον ελληνισμό και η αυλή μας πλημμύρισε από μουσικές, χρώματα, αφηγήσεις, μουσικοκινητικά δρώμενα, παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς χορούς, ήθη και έθιμα της παλιάς Αγχιάλου, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

     Παράλληλα με τη γιορτή λήξης λειτούργησε λαογραφική έκθεση στο ισόγειο του σχολείου μας. Τα εκθέματα που ήταν εργόχειρα, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και αντικείμενα, προέρχονταν από την Παλιά Αγχίαλο αλλά και από τη Νέα Αγχίαλο μέχρι τη δεκαετία 1950-1960. Στόχος της έκθεσης αυτής ήταν να δώσει το πολιτισμικό στίγμα των Αγχιαλιτών και να υπογραμμίσει την αυθεντικότητα και ανθεκτικότητα των χαρακτηριστικών τους στο ιστορικό γίγνεσθαι. Επίσης, με τον τρόπο αυτό προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές του σχολείου μας, αλλά και τις οικογένειές τους, ώστε είτε να συνειδητοποιήσουν την καταγωγή τους , είτε να γνωρίσουν την ιστορία των ανθρώπων που έχτισαν τη Νέα Αγχίαλο.

     Πραγματικά συγκινητικό ήταν το γεγονός πως πολλά από τα εκθέματα πέρασαν από μάνα σε κόρη και από γιαγιά σε εγγονή για να βγουν από τα μπαούλα και να μας ξυπνήσουν μνήμες και ιστορίες των παιδικών μας χρόνων.

     Ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς που αναφέρονται  παρακάτω, διότι μας τίμησαν και μας εμπιστεύτηκαν τα οικογενειακά τους κειμήλια , ώστε να πλαισιώσουμε μ’ αυτά την έκθεση και κατ’ επέκταση τη γιορτή λήξης του σχολείου μας.

  1. Ερρινάκη Μαργκοσιάν Καλλιρρόη
  2. Παπαναστασίου Βασιλική
  3. Καρναμπατλόγλου – Τσουκαλά Σουλτάνα
  4. Ζώτη Δημήτριο
  5. Ζώτη Ιουλία
  6. Στάικου – Παρδάλη Κωνσταντίνα
  7. Φιλιππίδη ή Διαμαντένια Βασιλική
  8. Ζώτη Χρυσάνθη
  9. Ζώτη Στυλιανό
  10. Καραντενίζη – Δάινα Παρασκευή
  11. Τσιούνη – Δάινα Ζαφειρία
  12. Λάζογλου Μπέτη
  13. Ντουρβάνα Βασιλική
  14. Διαμαντένια Ελισσάβετ
  15. Διαμαντένια – Καραμπίνη Κασσάνδρα
  16. Καπνιά – Καραθόδωρου Ελένη
  17. Χαροντάκη Ευαγγελία
  18. Δεληκώστα Κωνσταντίνο
  19. Καραντενίζη – Πολυμενίδη Κλεοπάτρα
  20. Αιμονιώτη Άννα
  21. Φιλιππίδη Αικατερίνη
  22. Ταβέλη Γεώργιο

    Πληροφορίες για τα δρώμενα της γιορτής αντλήσαμε από μία μεγάλη συλλογή βιβλίων που αναφέρονται στην Παλιά και Νέα Αγχίαλο των κ.κ  Γ. Διονυσίου, Μ. Διονυσίου, Κ. Εμμανουηλίδου, Δ. Μαυρομάτης, Α. Κατσιγιάννη, Α. Κιλμπασάνης, Φ. Γαλούση.

      Ευχαριστούμε επίσηςτην κ. Φ. Γιαννώτη για τη δωρεάν   φωτογραφική  κάλυψη  της γιορτής και τον Σύλλογο Αγχιαλιτών Αθήνας για την στήριξή του.

      Μετά τη γιορτή ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παλιές και νέες επιτυχίες του  ελληνικού ρεπερτορίου,  από το μουσικό σχήμα του συμπολίτη μας Στέλιου Μουτζούρη.

   

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση