Δίκτυο ASPnet – UNESCO – HELLAS

Ταξίδι με οδηγό έναν αρχαιολόγο σε μια παλαιοχριστιανική Βασιλική

Ο κ. Πασχάλης Σταντζούρης, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας παρουσιάζει τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου των Χριστιανικών Θηβών στους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ’ Τάξης του Σχολείου μας

Με αφορμή τη συμμετοχή του Σχολείου μας στο Δίκτυο ASPnet της UNESCO HELLAS με αντικείμενο την υιοθεσία ενός μνημείου της περιοχής μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ Τάξης αποφάσισαν να υιοθετήσουν την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, που ανασκάφηκε την περίοδο 1924 – 1928 και αποτελεί έκτοτε βασικό σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Νέας Αγχιάλου.

Το Πρόγραμμα ASPnet καλεί τα συμμετέχοντα σχολεία να δεσμευτούν για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων με θεματικούς άξονες όπως:

  • Παγκόσμιες Ανησυχίες και ο Ρόλος του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών
  • ΕιρήνηκαιΑνθρώπιναΔικαιώματα
  • ΔιαπολιτισμικήΕκπαίδευση
  • ΕκπαίδευσηγιατηνΑειφόροΑνάπτυξη

Το Σχολείο μας έχει αναλάβει να υλοποιήσει δράση ως προς τον τέταρτο άξονα – Εκπαίδευση και Αειφόρος Ανάπτ

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται να υιοθετηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ’ Τάξης το μνημείο της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου και να αναπτύξουν ενέργειες πληροφόρησης του μαθητικού κοινού, των κατοίκων της Νέας Αγχιάλου αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, αναδεικνύοντας έτσι έναν σημαντικό πολιτιστικό πόρο της περιοχής μας, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.

Οι ενέργειες που θα αναπτύξει το «Βαρνάλειο» είναι οι ακόλουθες:

Α. Παρουσίαση του μνημείου από Ειδικό Αρχαιολόγο στο χώρο του Σχολείου

Β. Επίσκεψη και δομημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χώρο του μνημείου

Γ. Συλλογή και επεξεργασία υλικού

Δ. Ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής (ιστοχώρος και αξιοποίηση της τεχνολογίας των QR codes) για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου.

Το πρώτο βήμα της δράσης μας υλοποιήθηκε σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2017 με την επίσκεψη του κ. Πασχάλη Σταντζούρη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, στο Σχολείο μας.

Ο κ. Σταντζούρης προχώρησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του μνημείου στους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας, που κάλυψε το ιστορικό της ανασκαφής, ανέλυσε την αρχιτεκτονική του μνημείου και ανέδειξε τη λατρευτική λειτουργία του ναού.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσίαση αρχιτεκτονικών όρων που ήδη γνώριζαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από την ιστορία της Ε’ Δημοτικού και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μας «ξενάγησε» στο σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής μας.

Η δράση έκλεισε με την υπόσχεση να συναντηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων της δράσης.

Ζαρκάδας Ιωάννης, δάσκαλος ΣΤ1

Τσάμη Φωτεινή, δασκάλα ΣΤ2

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση