ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, σε όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που καθιερώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

 Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

  • Να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης
  • Να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτισμική ποικιλία της Ευρώπης
  • Να ενθαρρύνει τη διά βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο

 Με την ευκαιρία της ημέρας διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, προγράμματα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, μαθήματα για κάποια γλώσσα και συνέδρια. Η  Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια πολιτική πολυγλωσσίας, τόσο στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της όσο και ως στόχο για τους πολίτες της. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Βαρκελώνης το 2002, έθεσε ως στόχο τα παιδιά να μαθαίνουν τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία.

 Συμμετέχοντας κι εμείς στον εορτασμό αυτής της ημέρας, παρουσιάσαμε μια εκδήλωση που παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση εργασιών των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης με τις λέξεις «φιλία» και «ειρήνη» ( πολύτιμα πανανθρώπινα αγαθά) σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες  και μουσική εκδήλωση με αποσπάσματα παραδοσιακών τραγουδιών από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

 

Κατερίνα Ματάκια

Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση