Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Παιδικού Βιβλίου

Έγραψε η Κυριακοπούλου Μαρίλη, Μουσικός
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου προσκεκλημένος, στο ‘’ Βαρνάλειο’’ 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου την Παρασκευή 28 Απριλίου, ήταν ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής.
ΛΕΙΟ Λεϊμονής, Διονύσης, γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Είναι φιλόλογος σε Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου. Γράφει στον τοπικό τύπο και σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική λογοτεχνικών έργων, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Επιμελείται επίσης και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή “Μιλάμε για το βιβλίο”. Είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Τεχνών και Γραμμάτων Θεσσαλίας.ΛΕΙ_1
Τον Απρίλη του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Τέλος, το βιβλίο του “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο” βρέθηκε μεταξύ των δέκα πρώτων στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας για το Βραβείο Αναγνωστών Public 2015.
Ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του, (2014) Το δέκατο έβδομο κιβώτιο, Εκδόσεις Πατάκη και τη συνέχεια αυτού, (2017) Το τέταρτο αλογάκι, Εκδόσεις Πατάκη, που αποτελούν μυθοπλασία που στηρίζεται όμως σε πραγματικό γεγονός και αφορά τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον Λόρδο Έλγιν.
ΦΙΛΤην εκδήλωση χαιρέτησε ο Δ/ντης του σχολείου κος Τσέλιος Ηρακλής και προλόγισε η Υπδ/ντρια κα Φιλιππίδη Κατερίνα.
Έχοντας εφαλτήριο το βιβλίο, Το δέκατο έβδομο κιβώτιο, με την αγωνία, τη δράση, την περιπέτεια, τον καλοκαιρινό ήλιο, την ταξιδιάρικη διάθεση αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια να αντικρίσει το φως η αλήθεια  το ιστορικού παρελθόντος και να επιτευχθεί η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το ΣΤ2 τμήμα του Σχολείου με τη δασκάλα μουσικής τους κα Κυριακοπούλου Μαρίλη επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα μελοποιημένο ποίημα της, Ελληνίδας λυρικής ποιήτριας, Σαπφούς.
ΛΕΙ_3Η Σαπφώ θεωρείται με την ποίησή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας. Ο Πλάτων την ονομάζει «σοφή» και «δέκατη Μούσα», ο Ανακρέων «ηδυμελή», οι Ιουλιανός και Αντίπατρος «θηλυκό Όμηρο» ενώ ο Στράβων «θαυμαστόν τέρας». Ο Οράτιος στη 2η ωδή του μας λέει ότι ακόμα και οι νεκροί στον κάτω κόσμο ακούν τα τραγούδια της με θαυμασμό σε ιερή σιγή.
Το έργο της έχει απήχηση και στα μεταγενέστερα χρόνια. Ο επίσης Μυτιληνιός, σύγχρονος  ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, την περιέγραψε σαν μια «μακρινή εξαδέλφη» του με την οποία μεγάλωσαν παίζοντας «στους ίδιους κήπους, γύρω από τις ίδιες ροδιές, πάνω απ’ τις ίδιες στέρνες» και της αφιέρωσε ένα από τα μικρά του έψιλον.
ΛΕΙ_4Τα παιδιά ένωσαν , λοιπόν, το έργο της ποιήτριας, που έχει απήχηση μέχρι και σήμερα, με το διαχρονικό και επιτακτικό αίτημα των Ελλήνων, που ξεπηδά και μέσα από το έργο του συγγραφέα, για την επιστροφή των Μαρμάρων. . .
Ο συγγραφέας ενθουσιάστηκε με την πρωτοτυπία και συνεχάρη τα παιδιά. Στην παρουσίασή του έκανε αναφορά στα 200 και πλέον χρόνια όπου ο Λόρδος Έλγιν καταχρηστικά αφαιρεί τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα φορτώνει στο ιδιόκτητο πλοίο του τον ΄΄ Μέντορα΄΄  που ναυαγεί στο μικρό λιμανάκι ΛΕΙ_2του Αβλέμονα, και έκανε αναφορά και στους πρωταγωνιστές τους βιβλίου ένας εκ των οποίων ήταν και ο κύριος Δημήτρης ο Επιστήμονας που αφορά πραγματικό πρόσωπο, τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμελή που είναι επικεφαλής της ενάλιας αρχαιολογίας στο ναυάγιο του ‘’Μέντορα’’ και αναζητά το 17ονκιβώτιο που ακόμα δεν έχει βρεθεί.
Σε βιντεοπροβολή οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τον αρχαιολόγο κ. Κουρκουμελή αλλά να τον δουν και επί το έργο σε κατάδυση προς αναζήτηση του ναυάγιου του πλοίου του Έλγιν. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων προς των συγγραφέα  που απάντησε με μεγάλη ευχαρίστηση.

 

 

το ΣΤ2 τμήμα του Σχολείου με τη δασκάλα μουσικής τους κα Κυριακοπούλου Μαρίλη στο Κέλομαι σε Γογγύλα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση