Ημέρα εναντίον της ενδοσχολικής βίας

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Βαρνάλειου» Δημοτικού Σχολείου, εκδήλωση με θέμα τη Σχολική βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό, παρουσία όλων των εκπαιδευτικών και όλων των μαθητών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντης του σχολείου κος Τσέλιος Ηρακλής.

ΒΙΑ_2Ο κος Ζαρκάδας Γιάννης έδωσε το πραγματικό στίγμα του προβλήματος με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Προβάλλοντας εικόνες αφηγήθηκε ένα παραμύθι όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να διαδράσουν, να ρωτήσουν, να απαντήσουν και τελικά να συμφωνήσουν ότι όπου υπάρχει βία στο σχολείο πρέπει να υπάρχουν και οι φωνές που θα την αποκαλύψουν, γιατί όπου υπάρχει σιωπή υπάρχει φόβος και ο φόβος γεννάει κι άλλη βία. ΒΙΑ_3Επίσης έγινε φανερό ότι σκοπός δεν πρέπει να είναι η στοχοποίηση του εκάστοτε δράστη αλλά η κατανόηση του λόγου ο οποίος τον ωθεί σε τέτοιες ειδεχθείς πράξεις ώστε όλοι μαζί, σαν ομάδα,  να καταφέρουν να δώσουν λύσεις και στον θύτη και στα θύματά του και όλοι μαζί πάλι να λειτουργήσουν αρμονικά.

ΒΙΑ_6Η κα Αρβανίτη Λαμπρινή συνέχισε με διαδικτυακές ιστορίες που αφορούσαν την σχολική βία μέσα από την οπτική γωνία μικρών μαθητών. Εξαιρετική ήταν η εικαστική παρέμβαση που έκανε με τη βοήθεια μαθήτριας του σχολείου. . .

Κρατώντας η μαθήτρια μία τεράστια χάρτινη καρδιά, στάθηκε μπροστά σε όλους και βίαια την τσαλάκωσε, δείχνοντας παραστατικά τι γίνεται στις καρδιές των παιδιών που δέχονται βία είτε σωματική είτε ψυχική. Μετά η κα Αρβανίτη Λαμπρινή μίλησε για τη δύναμη της συγνώμης που μπορεί μεν να ξανανοίγει την καρδιά μετά από το ΄΄ κουβάριασμά ΄΄ της αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να επαναφέρει την καρδιά στην πρότερη, όμορφη εικόνα της και αυτό φάνηκε στην πράξη όταν η χάρτινη καρδιά ξανάνοιξε αλλά η μορφή της έμεινε για πάντα τσαλακωμένη. Έξοχη ήταν αυτή η απόδοση του πραγματικά μεγάλου προβλήματος και είχε και προεκτάσεις σε όλες τις σχέσεις των παιδιών ακόμη και έξω από το σχολείο γιατί  πλέον τους έγινε κατανοητό πως πρέπει να φέρονται και σε αυτές με προσοχή και σύνεση γιατί ναι μεν το συγνώμη είναι ευπρόσδεκτο αλλά δεν αποτελεί θεραπεία.

ΒΙΑ_4Στη συνέχεια, μέσα από ένα τραγούδι με προσαρμογή και προσθήκη στίχων από την κα Κυριακοπούλου Μαρίλη το Στ2΄τμήμα του σχολείου έδωσε με εναλλακτικό τρόπο τα τρία πράγματα που πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν χαραγμένα στο μυαλό τους, όσον αφορά τη βία και τις διάφορες εκφάνσεις της, και να τους γίνουν βίωμα.

1ον  Δεν ξεσπάμε ποτέ βίαια αλλά μαθαίνουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας.

2ον Δεν αφήνουμε ποτέ τους άλλους να φέρονται βίαια. Το απαγορεύουμε γιατί όποιος ανέχεται τη βία γίνεται και ο ίδιος από θύμα, θύτης.

3ον Μαθαίνουμε να φερόμαστε με σεβασμό! Γιατί ο σεβασμός προς τους άλλους δηλώνει μεγαλύτερο σεβασμό στον εαυτό μας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

ΒΙΑ_7Η εκδήλωση έκλεισε με μία παράσταση κουκλοθέατρου που επιμελήθηκαν οι κα Αγγελούκου Ελίνα και η κα Αρβανίτη Λαμπρινή. Οι κούκλες ήταν καλαίσθητες, το “μουσικό χαλί” της παράστασης έδενε εξαιρετικά και μέσα από σωστά δραματοποιημένες καταστάσεις δόθηκαν άρτια πολλές περιπτώσεις που τα παιδιά πέφτουν θύματα σχολικής βίας ( π.χ. μαθησιακές δυσκολίες, εθνικότητα, χαρακτηριστικά κ.α. ) αλλά κυρίως δόθηκαν λύσεις εκτόνωσης αυτών των καταστάσεων που είναι και το ζητούμενο γιατί όλοι βλέπουμε το πρόβλημα αλλά η λύση είναι αυτή που αποζητούμε. Οι μαθητές που πήραν μέρος στην παράσταση έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με κέφι αλλά και με την απαιτούμενη σοβαρότητα.ΒΙΑ_5

Τελειώνοντας η εκδήλωση βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς με « Χέρια Ψηλά» να χορεύουν. Χέρια ψηλά, που έφταναν όλα μαζί τη λύση για μια αρμονική συμβίωση μέσα στο σχολείο. Χέρια ψηλά που όλα μαζί έδιναν υπόσχεση για σεβασμό και αγάπη.

Την επιμέλεια του ήχου της εκδήλωσης είχε ο κος Τσιγάρας Γιώργος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση