Παγκόσμια ημέρας ολοκαυτώματος

Έγραψαν οι μαθητές του ΣΤ2.

Χρήστος Πρασσάς, Αικατερίνη-Ελένη Ράλλη, Κώστας Τζάνος, Βασίλης Τοκαλής, Βασίλης Σταθόπουλος.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας ολοκαυτώματος 27 Ιανουαρίου  όλοι οι μαθητές του  Σχολείου μας, παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΟΛ_1Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν 6.000.000 Εβραίοι με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Είδαμε τα τρένα που μετέφεραν στα βαγόνια τους  εκτοπισμένους Εβραίους, όπου μετά από διαλογή τους «μάρκαραν» στο χέρι τον αριθμό τους, έκοβαν τα μαλλιά των κοριτσιών, έπαιρναν τα ρούχα και τα κοσμήματά τους και στη συνέχεια τους έντυναν με τις ριγέ στολές των κρατουμένων. Όσοι ήταν ικανοί για εργασία οδηγούνταν σε εργοστάσια και άλλες ΟΛ_3«εργασίες» εντός του στρατοπέδου, ενώ οι αδύναμοι και άρρωστοι πήγαιναν κατευθείαν στα «ντους» όπου δηλητηριώδη αέρια τους σκότωναν και στην συνέχεια θάβονταν σε ομαδικούς τάφους ή καίγονταν στα κρεματόρια. Ακόμη πληροφορηθήκαμε για τις καλύβες και τα ράφια όπου οκτώ περίπου άτομα στοιβαγμένα κοιμούνταν με ελάχιστο φαγητό και μετά από πολύωρη  κοπιαστική εργασία. Επίσης μάθαμε για τα πειράματα- βασανιστήρια του Μένγκελε στα δίδυμα παιδιά.

Σύμφωνα και με το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, όλες και όλοι να γίνουμε ακόμη πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό και να πιστέψουμε βαθειά μέσα μας, κανείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογίζεται λιγότερο άνθρωπος από τους υπόλοιπους και ιδιαίτερα αυτό που χρειάζεται να νιώθουμε είναι η αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα παρόμοιο να συμβεί ξανά. Ποτέ.

ΟΛ_2Τέλος είδαμε φωτογραφικό υλικό από τα στρατόπεδα του Άουσβιτς 1 και Άουσβιτς  2 όπου δάσκαλοι του Σχολείου μας είχαν επισκεφθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COMENIUS.

Την 01/02/2016 οι μαθητές της  ΣΤ’ τάξης παρακολουθήσαμε την ταινία «Το παιδί με τις ριγέ πυτζάμες» όπου είχε θέμα την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί.

Ελπίζουμε η ανθρωπότητα στο μέλλον να μην ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο και απάνθρωπο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση