Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

τεις ΙεράρχεςΤη Δευτέρα  Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των  Τριών Ιεραρχών, οι μαθητές του σχολείου  μας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παρακολούθησαν με ευλάβεια τη θεία λειτουργία και  την Αρτοκλασία. Η σχολική χορωδία έψαλε το απολυτίκιο των Αγίων υπό την καθοδήγηση  της   Μουσικού Κυριακοπούλου Μαρίλης. Εκφωνήθηκε λόγος από τη δασκάλα της Ε΄ τάξης, Πολύζου Χριστίνας.

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις επιφανείς Άγιοι και θεολόγοι της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος. Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.

Η κοινή τους εορτή  καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ. και το 1842-43 το πανεπιστήμιο των Αθηνών καθιέρωσε για το ελεύθερο πια Ελληνικό κράτος τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών ως γιορτή της Παιδείας .

Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν αξεπέραστο πρότυπο δασκάλου για όλους εμάς γιατί δεν περιορίστηκαν στη στείρα απόκτηση γνώσεων, δε σπούδασαν για να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους συμφέρον αλλά για να μοιραστούν τα αγαθά της γνώσης με όλους εμάς. Ο Τρεις Ιεράρχες αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν γνώσεις και να τις μεταλαμπαδεύσουν σε όλους εμάς χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα παρά μόνο με ένα στόχο, να καλλιεργήσουν τη φιλανθρωπία, την ευσπλαχνία και την αγάπη στις καρδιές των συνανθρώπων τους, την αγάπη για το αληθινό και το φωτεινό!

Οι ίδιοι είναι και θα είναι οδηγοί προς την αληθινή γνώση και μόρφωση, αγαθά πρότυπα κάθε νέου ανθρώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση