Ολοκλήρωση εργασιών του Σχεδίου «Stress-Free E. U. Schools» του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+

Eras_0

Υποδοχή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Τελικής Διακρατικής Συνάντησης και του 5ου Κοινού Προγράμματος Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Βραχύχρονης Διάρκειας του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Stress-Free E. U. Schools»  που διοργανώθηκαν από το «Βαρνάλειο» 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου, στη Νέα Αγχίαλο από τις 19 – 24 Μαΐου 2016. Αποκορύφωμα των εργασιών ήταν η Τελετή Λήξης των εργασιών του Σχεδίου που διοργανώθηκε την Τρίτη, 24 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο που «Stress-Free E. U. Schools», που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του στις 31 Αυγούστου 2016, υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS + και της Βασικής Δράσης 2 – Συμπράξεις αλλά και εθνικούς πόρους, με συντονιστικό ίδρυμα το Σχολείο μας.

Αντικείμενό του είναι η εξέταση του σχολικού άγχους και η επίδρασή του στην ακαδημαϊκή πρόοδο των παιδιών αφενός και την ποιότητα της σχολικής ζωής που απολαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία της εταιρικής σχέσης αφετέρου.

Eras_2

Τσουρέκια και αυγά

Ο κύριος σκοπός του είναι η παραγωγή μιας κοινής μεθοδολογίας για την αντιμετώπιση του σχολικού άγχους που επηρεάζει ή πρόκειται να επηρεάσει περίπου το 30% των μαθητών και μαθητριών των ευρωπαϊκών Σχολείων.

Eras_3

Εξήγηση του Εθίμου

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών του τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Αγγλία, την Ιταλία τη Λιθουανία την Τουρκία και, φυσικά, την Ελλάδα εργάστηκαν συνεργατικά αναπτύσσοντας αρχικά δράσεις κοινής έρευνας για την αποτύπωση του αντίκτυπου του σχολικού άγχους στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της εταιρικής σχέσης και του εντοπισμού των κύριων αγχογόνων παραγόντων για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Εν συνεχεία μέσω ενεργού συνεργασίας και με την εμπλοκή του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων εφαρμογής οι εταίροι προχώρησαν στην παραγωγή εκπαιδευτικών μέσων καθώς και στο σχεδιασμό και υλοποίηση και διαμοιρασμό διδακτικών εργαλείων για την εφαρμογή στην σχολική αίθουσα.

Eras_4

Κέρασμα

Eras_5

Εργασίες του Σχεδίου

Παράλληλα, και για την υποστήριξη των παραπάνω διαδικασιών, αλλά και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο, οργανώθηκαν  πέντε (5) «Κοινά Προγράμματα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Βραχύχρονης Διάρκειας», ένα σε κάθε χώρα που εκπροσωπείται στο Σχέδιο, και με τον τρόπο αυτό δόθηκε η πρωτοβουλία στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων να σχεδιάσουν από κοινού προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες τους αφενός και αφετέρου να υποστηριχθεί η παραγωγή των εκπαιδευτικών μέσων και των διδακτικών εργαλείων που οι ίδιοι θα καλούνταν κατά την τελευταία περίοδο υλοποίησης να εφαρμόσουν και να αξιολογήσουν.

Eras_11

Από τις εργασίες του Σχεδίου

Κατά τις πέντε ημέρες των εργασιών του 5ου Κοινού Προγράμματος Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Βραχύχρονης Διάρκειας οι εκπαιδευτικοί από τα συμμετέχοντα σχολικά ιδρύματα παρουσίασαν τα διδακτικά εργαλεία που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος καθώς και αναλυτικές αναφορές από την εφαρμογή διδακτικών εργαλείων των εταίρων στις σχολικές τους μονάδες.

Επιπλέον, οι εταίροι παρουσίασαν τροποποιημένα και προσαρμοσμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους διδακτικά εργαλεία, τους λόγους που προχώρησαν στις τροποποιήσεις αυτές και βεβαίως σχολίασαν την αποτελεσματικότητά τους κατά την εφαρμογή τους στην σχολική αίθουσα.

Eras_7

Από την Θεατρική παράσταση

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί των εταιρικών σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από «πρώτο χέρι» μέσα από σύντομα δρώμενα, στηριγμένα στα αποτελέσματα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σχεδίου από τους εκπαιδευτικούς του «Βαρνάλειου» 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχιάλου, τη μέθοδο εργασίας και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των διδακτικών εργαλείων στις τάξεις του Σχολείου μας.

Η Τελική Διακρατική Συνάντηση των επικεφαλής των Σχολικών Μονάδων και των Συντονιστών των Σχολείων διενεργήθηκε την Δευτέρα, 22 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του «Βαρνάλειου» 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχιάλου. Οι εργασίες της περιέλαβαν την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των εργασιών του Σχεδίου, την διαμόρφωση του πλαισίου για την τελική αξιολόγησή του, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν ζητήματα για την περαιτέρω βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του σχεδίου και της βέλτιστης διάδοσης της γνώσης που οικοδομήθηκε μέσω της υλοποίησής του αλλά και των προϊόντων του. Τέλος, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω διμερών / πολυμερών συνεργασιών ανάμεσα στα εταιρικά σχολεία.

Eras_10

Η Αντιδήμαρχος – Ο Σχ. Σύμβουλος και γονείς

Η Τελετή Λήξης των εργασιών του Σχεδίου έλαβε χώρα την Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 στην κατάμεστη από γονείς και κηδεμόνες αίθουσα εκδηλώσεων του «Βαρνάλειου».

Στην τελετή παραβρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Σδρόλιας, η Αντιδήμαρχος Βόλου, αρμόδια για θέματα παιδείας κ. Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου κ. Κωνσταντίνος Τζάερλης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής μας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας εκπροσωπήθηκε από το προεδρείο.

Eras_8

Τραγουδάμε “Όπου υπάρχει αγάπη”

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής των εταιρικών Σχολείων κ. Paul Johnson, Διευθυντής του St. Luke’s School of Redbourn του Ηνωμένου Βασιλείου, η κ. Asta Strazdiene, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολέιου του Vilkaviskis της Λιθουανίας, οι κκ Engin Erturk και Bahtiyar Yilmaz, υποδιευθυντές του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου του Ilimtepe της Τουρκίας και η κ. Nadia Di Gaspare, Διευθύντρια του Istituto Compensivo της Alba Adriatica της Ιταλίας.

Η τελετή ξεκίνησε με ομιλία του Διευθυντή του «Βαρνάλειου» 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αγχιάλου κ. Ηρακλή Τσέλιου που αναφέρθηκε στην σημασία του Σχεδίου και την επίπτωσή του στους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας.

Ακολούθησε μια παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Stress-Free E. U. Schools» από τον Συντονιστή της Σύμπραξης κ. Ιωάννη Ζαρκάδα.

Eras_9

Οι εταίροι μαθαίνουν ελληνικούς χορούς!

Η τελετή περιέλαβε την παρουσίαση τραγουδιού για το σχολικό άγχος σε στίχους της εκπαιδευτικού του Σχολείου κ. Αικατερίνης Γαλάνη και μελοποίηση από την κ. Κορίνα Πορτοφέρι, θεατρικά δρώμενα με θέμα το «Σχολικό Άγχος από την προϊστορία ως σήμερα» καθώς και την οπτικοποίηση ακροστιχίδας με τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου προετοιμασμένη από την Καθηγήτρια Αγγλικών του Σχολείου μας  κ. Αικατερίνη Ματάκια.

Στο περιθώριο των εργασιών διοργανώθηκε ένα παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων σε χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην Άφησσο, στις Μηλιές και στην Μακρυνίτσα, όπου οι ξένοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, την τοπική γαστρονομία αλλά και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων σήμερα.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Δ/ντής του Σχολείου ευχαριστούν θερμά τους υποστηρικτές του παρόντος μέρους του προγράμματος Erasmus Plus:

  1. Το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου
  2. Τον σύλλογο Οξυωτών Νέας Αγχιάλου «Η Οξυά»
  3. Τον «Φιλοπρόοδο» Πολιτιστικό σύλλογο Νέας Αγχιάλου
  4. Το σύλλογο Γυναικών Νέας Αγχιάλου
  5. Το Πολιτιστικό σύλλογο «Αγχίαλος» Νέας Αγχιάλου
  6. Τον κ. Γιαννακό Θωμά ιδιοκτήτη της Τουριστικής Επιχείρησης «Δαίδαλος»
  7. Τον κ. Ίλτσογλου Κυριάκο ιδιοκτήτη της επιχείρησης εστίασης «Γιούσουρι»
  8. Τον κ. Ασδεράκη Βασίλειο ιδιοκτήτη της Τουριστικής Επιχείρησης «Λαοδάμεια – Πρωτεσίλαος»

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση