Το Ε2 στο Μουσείο της Ακρόπολης

Έγραψαν οι μαθητές του Ε2

Γκαραβέλας Γιώργος, Καραγιάννης Δημήτρης, Ντελίου Ερίντα, Πρασσάς Χρήστος, Ράπτης Νίκος, Σταθόπουλος Βασίλης, Σταφυλάς Νίκος, Τζάνος Κώστας, Τσαβδάρης Δημήτρης, Χάση Γκίλμα, Ψεύτογλου Νίκος.

ΑΚΡΟΠ_3Στις 29/02/2016 οι μαθητές της Ε’ τάξης του Βαρναλείου, περίπου στις 11:30 π.μ ήμασταν έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Καθώς προχωρούσαμε προς την κύρια είσοδο, είδαμε μια παλιά βυζαντινή γειτονιά της Αθήνας στα θεμέλια του Μουσείου  προστατευμένη από γυάλινο κιγκλίδωμα. Είχε τρία πηγάδια που χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση και την αποχέτευση της πόλης, αλλά οι τουρίστες πιστεύουν ότι πρόκειται για πηγάδια ευχών και έτσι ρίχνουν μέσα νομίσματα.

Μπαίνοντας μέσα, στο ισόγειο, είδαμε πέντε μακέτες της Ακρόπολης που δείχνουν πως ήταν από τον καιρό της Μυκηναϊκής εποχής, των Περσικών πολέμων έως τον 5ο χρυσό αιώνα του Περικλή. Στην συνέχεια μάθαμε τη χρήση των μελανόμορφων αγγείων στο γάμο της Αρχαίας Ελλάδας, όπου μετέφεραν νερό για τους νεόνυμφους από την κρήνη κοντά στις στήλες του Ολυμπίου Διός για να εξαγνιστεί τοΑΚΡΟΠ_4 ΑΚΡΟΠ_2ζευγάρι πριν την τέλεση του γάμου του, που τότε κρατούσε τρεις μέρες. Ύστερα είδαμε έναν κουμπαρά αφιερωμένο στην Θεά Αφροδίτη όπου έριχναν κέρματα οι νεόνυμφοι για να τους επισκεφθεί ο φτερωτός έρωτας στον γάμο τους. Οι ιερείς κρατούσαν τα δύο κλειδιά του και με την βοήθεια γερανού ανασήκωναν την τεράστια μαρμάρινη πέτρα για να μαζέψουν τα τάματα από την οπή του κουμπαρά.

Στον 1ο όροφο είδαμε το αέτωμα του εκατόποντου ναού όπου στο κέντρο του υπήρχαν δύο λιοντάρια που επιτίθονταν σε έναν ταύρο και μάθαμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες αναπαριστούσαν  τα στοιχεία που τους φόβιζαν για να ξορκίζουν και αυτοί τα στοιχεία της φύσης.

Ακολούθησε ο Κούρος ο μοσχοφόρος με το αρχαϊκό του χαμόγελο και η Πεπλοφόρος κόρη, όπου η αναπαράσταση των σχεδίων και χρωμάτων του πέπλου της πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια ακτινών Χ.

ΑΚΡΟΠ_1Κατόπιν επισκεφθήκαμε τις Καρυάτιδες όπου είναι πέντε αφού η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο και γι’ αυτό έχουν χάσει το χαμόγελό τους το οποίο θα ξαναβρούν όταν επιστρέψει η αδελφή τους.

Είδαμε τις μετώπες, την ζωοφόρο και το αέτωμα του Παρθενώνα που δείχνουν την γέννηση της Αθηνάς, την Τιτανομαχία, την μάχη των Αμαζόνων και των Περσών. Ο ναός αναπαριστάται με μεταλλικούς κίονες αλλά όχι στο πραγματικό του ύψος. Τα μάρμαρα που μας έχει κλέψει ο λόρδος Έλγιν και είναι το 60% του εναπομείναντος ναού αντικαταστάθηκαν από εκμαγεία.

Τέλος εντυπωσιαστήκαμε από την κατασκευή ενός Αυστραλού πολίτη, ο οποίος χάρισε μία μακέτα της Ακρόπολης κατασκευασμένη από χιλιάδες κομμάτια Lego. Εμφανίζεται η Ακρόπολη όπως ήταν στα χρόνια του Περικλή, αλλά και όπως είναι σήμερα με τους τουρίστες, τους διάσημους μουσικούς  να δίνουν συναυλίες όπως ο Elton John, και φυσικά το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς στο κέντρο του Παρθενώνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση