Στο λαογραφικό μουσείο «Αλέτρι»

Έγραψαν οι μαθητές της Β τάξης

 

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, το Β1 και το Β2 μαζί με τις δασκάλες μας, επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο «Αλέτρι», στην Νέα Αχγίαλο.

2014-02-07 10.12.52 Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Γιώργος Διονυσίου και μας οδήγησε στον κάτω όροφο του σπιτιού του, ο οποίος έμοιαζε με μουσείο.

Όταν μπήκαμε μέσα είδαμε πάρα πολλά εργαλεία, παλιά, που είχαν σχέση με το όργωμα. Εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια.

Σε μια γωνιά υπήρχαν τα κοφίνια, οι ψεκαστήρες, τα ψαλίδια και τα φυτευτήρια που χρησιμοποιούσαν στα αμπέλια οι Αγχιαλίτες. Είδαμε εργαλεία υφαντουργικής, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία οικιακής χρήσης και πολλά άλλα.

2014-02-07 10.16.58

Δίπλα ήταν τοποθετημένα, με ωραία σειρά, αντικείμενα οικιακής χρήσης, πήλινα πιάτα, τραπεζάκια στρόγγυλα, μικρά, ξύλινα (σοφράδες), πινακωτές ξύλινες και σε διάφορα μεγέθη, πλάστες που άνοιγαν φύλλα για πίτες, μια θράκα, μία γάστρα και μία πέτρινη μυλόπετρα που χρησιμοποιούσαν για να αλέθουν το σιτάρι και να φτιάχνουν το αλεύρι.

Στη συνέχεια είδαμε εργαλεία οργώματος, πολλά διαφορετικά δρεπάνια, που με αυτά έκοβαν τα παλιά χρόνια τα σιτάρια, πέταλα αλόγων, κουδουνάκια ζώων σε διάφορα μεγέθη και με διαφορετικούς ήχους,  τα οποία κρεμούσαν στο λαιμό των ζώων και το τεράστιο στον αρχηγό, για να μην τα χάνουν.

2014-02-07 10.06.46

Αστείο ήταν ένα παλιό σίδερο που σιδέρωναν τα ρούχα, γιατί άνοιγε το στόμα του και έτρωγε τα κάρβουνα.

Πριν την έξοδό μας από το μουσείο μας περίμενε ο αργαλειός. Ο κύριος Γιώργος μας εξήγησε και μας έδειξε πως έφτιαχναν τα παλιά χρόνια τα ρούχα, τα σεντόνια και τα χαλιά τους οι άνθρωποι.

Το Λαογραφικό Μουσείο φανερώνει το παρελθόν μας. Περάσαμε πολύ ωραία και θα θέλαμε να ξαναπάμε.

 

 

ΥΓ: Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο για την ξενάγηση και το χρόνο του!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση