ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Στις 5 Νοεμβρίου η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας. Από τη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκαν δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ , μέσω της εξόρυξης λιγνίτη. Η παραγωγή λιγνίτη στην Αρκαδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Σήμερα λειτουργούν εκεί τα Ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων.
Πριν από πολλά χρόνια και σύμφωνα με μελέτες στο λεκανοπέδιο της Αρκαδίας υπήρχε μια τεράστια λίμνη. Εξαιτίας γεωλογικών διαμορφώσεων, με το πέρασμα των χρόνων, στον βυθό τη λίμνης συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες  οργανικών υλών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το οργανικής προέλευσης πέτρωμα του λιγνίτη. Βασικό στοιχείο είναι ο άνθρακας, ο οποίος και αποτελεί και ένα εξαιρετικά εκμεταλλεύσιμο προϊόν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια..
Το πάχος των λιγνιτικών στρωμάτων κυμαίνεται από λίγα εκατοστά έως 5 μέτρα.
Στο Λιγνιτωρυχείο υπάρχουν σήμερα 10 καδοφόροι εκσκαφείς, 6 αποθέτες αγόνων, 3 αποθέτες λιγνίτη,43 km ταινιόδρομοι (με πλάτος 1,2 – 1,6 μέτρα) και περίπου 330 ντηζελοκίνητα μηχανήματα. Η μέση θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη ανέρχεται σε 1.000 kcal/kg. Το 2008 η παραγωγή λιγνίτη ανήλθε σε 13,207 εκ. τόνους.
Ωστόσο για την προστασία του περιβάλλοντος από τα ρυπογόνα αέρια έχουν εγκαταστήσει ειδικά φίλτρα στα φουγάρα των εργοστασίων, για να συγκρατούνται οι ρύποι, ενώ στο έδαφος όπου έχουν γίνει εξορύξεις του λιγνίτη φροντίζουν να φυτεύουν δέντρα, ώστε να υπάρχει ισορροπία και σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.

Αφού ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μεγαλόπολη ακολούθησε επίσκεψη
στην  Τρίπολη. Η φιλόξενη πλατεία Άρεως περίμενε τα παιδιά  για παιχνίδι!!!!

Κατηγορίες: ΝΕΑ, ΝΕΑ - έως 2021. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.