Επίσκεψη της Δ’ Τάξης σε ελαιοτριβείο και στον αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών

Την Παρασκευή 11/11/2022, τα δύο τμήματα της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαμε ελαιοτριβείο της περιοχής των Δενδρών. Θέλαμε να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Ο υπεύθυνος του ελαιοτριβείου μας ξενάγησε σε όλο το χώρο εξηγώντας μας τη λειτουργία του κάθε μηχανήματος προκειμένου να φτάσει τελικά στο τραπέζι μας το τόσο πολύτιμο και ωφέλιμο ελαιόλαδο.

Είδαμε με τη σειρά το πλύσιμο των καρπών καθώς και το διαχωρισμό τους από τα φύλλα του δέντρου. Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία της έκθλιψης των καρπών και ακολούθως η μάλαξη του ελαιοπολτού και ο διαχωρισμός του σε καθαρό λάδι, νερό και στερεά υλικά. Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν αντικρίσαμε το φρέσκο, χρυσοκίτρινο ελαιόλαδο να κάνει την εμφάνισή του.

Η επίσκεψή μας όμως στην περιοχή των Δενδρών δεν τελείωσε εκεί. Μας περίμενε ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής για να ανακαλύψουμε τα μυστικά του. Φτάσαμε στο περίφημο μυκηναϊκό νεκροταφείο. Περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια των δασκάλων μας τον εντυπωσιακό θολωτό τάφο των βασιλιάδων αλλά και τους θαλαμωτούς τάφους των αρχόντων, των πολεμιστών κ.λπ.

Θαυμάσαμε τη σκέψη των αρχαίων Μυκηναίων και τον πολιτισμό που δημιούργησαν.

Αλλά τις εντυπώσεις έκλεψαν οι σκελετοί δύο αλόγων που βρέθηκαν θαμμένα δίπλα στον πολεμιστή που συνόδευαν στις μάχες.

Τέλος αναζητήσαμε στις πινακίδες κάθε τάφου τα κτερίσματα που βρέθηκαν εκεί συμπληρώνοντας ένα φυλλάδιο που μας μοίρασαν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Είχαμε και μια ευχάριστη αναπάντεχη  γνωριμία, ..τον γατούλη!

 

Τα ενθουσιασμένα παιδιά της Δ’

D6

D4

D2

D

DB

DA

DG

.jpg

Κατηγορίες: Δ' τάξη, Επισκέψεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.