Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021: 20 χρόνια εορτασμού της γλωσσικής και πολιτιστικής διαφορετικότητας

 

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και εμείς λοιπόν στο σχολείο μας, στις 24 και 27 Σεπτεμβρίου,  συμμετείχαμε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Άλλωστε η διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της είναι το θέμα του προγράμματος Erasmus+ «που τρέχει» το σχολείο μας. Έτσι, στο μάθημα των αγγλικών, με τους μαθητές των Γ1, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων, μιλήσαμε για την γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης και έγινε κατανοητό ότι σεβόμαστε όλες τις γλώσσες, ανεξάρτητα από το πόσο άσημες είναι. Μέσα από τη γλώσσα μιας χώρας μαθαίνουμε και για τον πολιτισμό της, οπότε ερχόμαστε κοντά και στους κατοίκους της.

Γι΄ αυτό, οι μαθητές έψαξαν στο διαδίκτυο μια λέξη ή φράση στη γλώσσα της αρεσκείας τους, την έμαθαν, την έγραψαν και όλοι μαζί δημιούργησαν ένα κολλάζ γλωσσών.

image.png
Δημοσιεύθηκε στην ΑΓΓΛΙΚΑ, Γ΄ ΤΑΞΗ, Δ΄ ΤΑΞΗ, Ε΄ ΤΑΞΗ, ΕΚΤΗ - ΣΤ΄ΤΑΞΗ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση