«Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω»

«Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω» στο 2o Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

Συνεχίζοντας τη συνεργασία  του Σχολείου μας με την « Ελπίδα Ζωής» για μια ακόμα σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε μια βραχεία παρέμβαση με θέμα «Μαθαίνω να αντιστέκομαι …μπορώ να επιλέγω» για τους μαθητές του Ε3  τμήματος, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020.
Στόχος της παρέμβασης ήταν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους τρόπους λήψης απόφασης και αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων καθώς και να κατανοήσουν την σημασία της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης και της προστασίας του  εαυτού τους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα «φανταστικό» ταξίδι σε μια νέα ήπειρο. Εκεί θα ήταν υπεύθυνοι για τη ίδρυση μιας νέας χώρας. Μοναδικά εφόδια των παιδιών 30 κάρτες με αγαθά, πράγματα, αξίες, εφόδια απαραίτητα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Κατά την πορεία του ταξιδιού, μέσα από διάφορες περιπέτειες, τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν μόνο 21 κάρτες – εφόδια, τα οποία θα πάρουν μαζί τους.
Μπήκαν λοιπόν στη διαδικασία να αναρωτηθούν για τους τρόπους που επιλέγουμε και αποφασίζουμε.

Τα παιδιά είπαν ότι κάποιες φορές απλά συμφωνούμε με τους άλλους, άλλοτε επιλέγουμε αυθόρμητα χωρίς πολύ σκέψη, άλλες φορές εξετάζουμε προσεκτικά και επιλέγουμε με βάση τον ελάχιστο κίνδυνο, τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.
Στόχος ήταν να αναδείξουμε τα διαφορετικά κριτήρια επιλογής και λήψης απόφασης και να επισημάνουμε την επικινδυνότητα, που μπορεί να έχουν οι επιλογές, που γίνονται είτε κάτω από την πίεση των συνομηλίκων, είτε «κατά τύχη», χωρίς να σκέφτομαι να σταθμίζω τα υπέρ και τα κατά, τα οφέλη και τις συνέπειες.
Στην συνέχεια μέσα από παιχνίδια ρόλων ή δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν τρόπους αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων και έμαθαν πώς να υπερασπίζονται και να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Η παρέμβαση υλοποιήθηκε από την Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργό, στέλεχος του Κέντρου.

Την ευχαριστούμε πολύ!!!

Δημοσιεύθηκε στην AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση