Στυμφαλία: Μια βόλτα στο μυθικό, μυστηριακό υδροβιότοπο

 

Τη Δευτέρα 18/3 και την Τετάρτη 20/3 οι Δ’ και Ε’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη λίμνη Στυμφαλία, όπου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Στυμφαλία: Μια βόλτα στο μυθικό, μυστηριακό υδροβιότοπο”, από το Κ.Π.Ε. Σικυωνίων.

Ο καιρός θαυμάσιος βοηθός τόσο στη διαδρομή, όσο και στην περιοχή.  Λόγω των πολλών βροχών φέτος, η λίμνη είναι γεμάτη νερό, κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Στα ήσυχα νερά της,  καθρεφτίζονται οι ψηλές , χιονοσκέπαστες ακόμη, κορφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου, δίνοντας μια εικόνα σπάνιας φυσικής ομορφιάς.  Πάμπολλα είδη πουλιών πετούν ή κολυμπούν, δίνοντας ζωή στις καλαμιές. Η άνοιξη με το φρέσκο , γυαλιστερό φύλλωμα στα δέντρα, αλλά και  με τα πολύχρωμα χαλιά αγριολούλουδων δίνει ζωηρά το παρόν!

 

Η Αν.Υπ. του Κ.Π.Ε. κ. Γεωργία Ματσούκα αφού ενημέρωσε τους  μαθητές για τη γεωγραφική θέση του ΚΠΕ και της λίμνης , αναφέρθηκε  στη γεωγραφία και στην ιστορία της περιοχής. Ακολούθησαν: α.τρόποι εκμάθησης προσανατολισμού στο χώρο με διάφορους τρόπους και με τη βοήθεια πυξίδας και χάρτη.  β. τρόποι εύρεσης της ώρας… χωρίς ρολόι. γ. παρατήρηση, αναγνώριση και καταγραφή της παραλίμνιας χλωρίδας, καθώς και των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο οικοσύστημα της λίμνης.  δ.εκπαιδευτικά παιχνίδια για την κατανόηση του τροφικού πλέγματος του υγροβιότοπου, της σημασίας της διατήρησης των βιοτόπων.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας κυκλική διαδρομή γύρω από τη λίμνη , παίρνοντας και πάλι πανέμορφες εικόνες,  φτάσαμε στο καταπληκτικό Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που εκθέτει ποικίλα στοιχεία για τον υγρότοπο της λίμνης, καθώς και για τις γεωργικές, κτηνοτροφικές και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της περιοχής Στυμφαλίας, από παλιά έως σήμερα. Μεταξύ άλλων, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν παρατήρηση των πουλιών με τα τηλεσκόπια από τη βεράντα του μουσείου και πολύ ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά ήταν το ενυδρείο που φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό από είδη ψαριών της λίμνης!

Τα παιδιά γνώρισαν ένα φυσικό περιβάλλον διαφορετικό από αυτό στο οποίο ζουν , ταξίδεψαν από τις μυθικές εποχές  ως τη σημερινή , αναγνώρισαν την αξία των υγροτόπων και προβληματίστηκαν για τις απειλές του λιμναίου περιβάλλοντος .  Τέλος, αφού κράτησαν την αναπνοή τους για να απολαύσουν την πρωτάκουστη γι’ αυτά… συναυλία των βατραχιών , γύρισαν πίσω κατενθουσιασμένα!!!!

 

Κατηγορίες: ΝΕΑ, ΝΕΑ - έως 2021. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.