Ψυχολογική προετοιμασία πριν χτυπήσει το κουδούνι

Με το που αρχίζουν οι διαφημίσεις με τα σχολικά, κάποια παιδιά δείχνουν σαν να τους κόβονται τα φτερά. Είναι συνήθως τα παιδιά που έχουν μια παραπάνω τάση στην ονειροπόληση ή που δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως τα τεστ ή είναι περισσότερο ντροπαλά, οπότε δεν κάνουν εύκολα νέους φίλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί τονίζουν την αξία του ρόλου των γονιών οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.

Το πρώτο βήμα είναι να τους δείξετε πως καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια αλλαγή που δεν τη λες «ευχάριστη». Από εκεί που έμεναν ξύπνια μέχρι ό,τι ώρα ήθελαν και είχαν μόνο τη σκέψη για το πού θα παίξουν, το να ξυπνούν με το ξυπνητήρι και να έχουν την έννοια να διαβάσουν είναι απότομη… προσγείωση που φέρνει -αν μη τι άλλο- κακοκεφιά. Για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση, θα πρέπει το παιδί να μπει σε σχολικό πρόγραμμα μία εβδομάδα προτού πάει σχολείο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα του έρθουν όλες οι αλλαγές μαζεμένες. Στην περίπτωση, δε, που το παιδί πρέπει να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά σε νέο σχολείο, τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Φροντίστε να το πάτε μια βόλτα νωρίτερα, να δει έστω το καινούργιο κτίριο.

Η εμπειρία και η έρευνα δείχνουν ότι τέτοιες μεταβατικές φάσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση του παιδιού σας, αλλά και τη συμπεριφορά του, ειδικά τον πρώτο μήνα του σχολείου. Έχετε τον νου σας για τυχόν αλλαγές στον ύπνο, στην όρεξή του, αυξημένο εκνευρισμό ή τάσεις απομόνωσης. Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια για αδυναμία του να αντιμετωπίσει ήρεμα την κατάσταση. Φροντίστε να παραμείνετε ήρεμοι προκειμένου να του μεταδώσετε την ηρεμία σας και αν δείτε ότι τα παραπάνω επιμένουν, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Κατηγορίες: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.