Ιστορικό ταξίδι στο Ναύπλιο

Οι μαθητές του ΣΤ1 τμήματος  μαζί με το δάσκαλό τους κ. Λεωνίδα Καλαντζή και τη δασκάλα κ. Γρίλλια Παναγιώτα που διδάσκει το μάθημα της ιστορίας  πραγματοποίησαν βιωματικές δράσεις στην παλιά πόλη του Ναυπλίου με θέμα τα ιστορικά μνημεία.

Μνημείο στην πλατεία Φιλελλήνων

Μνημείο στην πλατεία Φιλελλήνων

Πλατεία Φιλελλήνων, το μνημείο που υπάρχει στην πλατεία  έχει τη μορφή αναθηματικής στήλης από γκρίζο μάρμαρο, στον αγαπητό για την εποχή τύπο του οβελίσκου, σχεδιάστηκε στο Παρίσι, αλλά κατασκευάστηκε στην Aθήνα στο μαρμαρογλυφείο του Iωάννη Xαλδούπη. Στην υπερυψωμένη βάση του οβελίσκου, στη μία πλευρά, υπάρχει ανάγλυφη παράσταση σε λευκό μάρμαρο, με τις προσωποποιήσεις της Eλλάδας και της Γαλλίας, με τις μορφές της Aθηνάς και της Δημοκρατίας αντίστοιχα, ενώ στην ανατολική πλευρά της βάσης υπάρχει αναθηματική επιγραφή που μνημονεύει τους μεγάλους Γάλλους Φιλέλληνες, τον στρατάρχη Mεζόν, τον στρατηγό Φαβιέρο και το ναύαρχο Δεριγνύ, αλλά και όλους τους ναύτες και στρατιώτες της Γαλλίας που αγωνίστηκαν για την ελληνική Aνεξαρτησία.                 SAM_2743Προτομή Άγγελου Τερζάκη. Ο Άγγελος Τερζάκης γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ο πατέρας του χρημάτισε δήμαρχος της πόλης. Παρότι εγκαταστάθηκε νωρίς στην Αθήνα, έγραψε μία σειρά από σημαντικά έργα με ναυπλιακό περιεχόμενο. Τα τελευταία του χρόνια έδειχνε ιδιαίτερα ανήσυχος με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης για χάρη της τουριστικής αξιοποίησης.                                 Ο ναός του Aγίου Σπυρίδωνα ανεγέρθηκε

Ο τόπος που εκτελέστηκε ο Καποδίστριας

Ο τόπος που εκτελέστηκε ο Καποδίστριας

το 1702, στα χρόνια της Δεύτερης Eνετοκρατίας της πόλης, με χορηγία της Nαυπλιακής Aδελφότητας Oρθοδόξων Eλλήνων. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο.Έξω από την είσοδο του Aγίου Σπυρίδωνα εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Iστορίας. Eδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε ο Iωάννης Kαποδίστριας, από τους Mανιάτες Γεώργιο και Kωνσταντίνο Mαυρομιχάλη. O Kαποδίστριας πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Kυριακή στην εκκλησία αυτή που ήταν αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της γενέτειράς του Kέρκυρας. Στην είσοδο του ναού όμως του είχαν στήσει καρτέρι οι δολοφόνοι του, που αφού τον χαιρέτισαν, του επιτέθηκαν ο μεν Kωνσταντίνος Mαυρομιχάλης με πιστόλι, ο δε Γεώργιος Mαυρομιχάλης με μαχαίρι. O θάνατος του Kυβερνήτη υπήρξε ακαριαίος. O Kωνσταντίνος Mαυρομιχάλης καταδιώχθηκε και θανατώθηκε από το μανιασμένο πλήθος, ενώ ο Γεώργιος Mαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.

SAM_2751H Πύλη της Ξηράς κατασκευάστηκε το 1708 από το Γάλλο μηχανικό Λασάλ και διαδέχτηκε προγενέστερη πύλη της πρώτης Eνετοκρατίας. Aποτελούσε τη μοναδική είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά και μάλιστα η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε απ’ έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών, συνήθως στο προάστιο της Πρόνοιας. Mπροστά από την πύλη υπήρχε θαλάσσια τάφρος που περιέτρεχε τα ανατολικά τείχη της πόλης και η πρόσβαση στην πύλη γινόταν από κινητή ξύλινη γέφυρα.

Περιήγηση στο Ναύπλιο.wmv από 

Δημοσιεύθηκε στην AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΚΤΗ - ΣΤ΄ΤΑΞΗ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.