Κατασκευή χαρταετού στο 2ο Δημ Σχ. Ναυπλίου

DSC07559Φέτος όλες οι τάξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου αποφάσισαμε  να ασχοληθούμε  με το έθιμο του χαρταετού. Έτσι με τη βοήθεια του κ. Γιώργου και του κ. Βασίλη φτιάξαμε χαρταετούς πολύχρωμους που αύριο Παρασκευή θα τους πετάξουμε κοντά στο λιμάνι του Ναυπλίου.

DSC07594Αρχικά,  χρειαστήκαμε  3   κομμάτια από ξύλο ευλύγιστο (καλάμι), μήκους περίπου 80 εκατοστών το καθένα. Ακόμη, αγοράσαμε  σπάγκο,  κόλλα , χαρτιά για την ουρά και φυσικά χρωματιστό  χαρτί για την επιφάνεια του αετού.
Ξεκινώντας την κατασκευή, κάναμε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων. Στη συνέχεια, σχηματίσαμε DSC07607ένα εξάγωνο «αστέρι», ενώνοντας σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους τα ξύλα, τα οποία και δέσαμε γερά με σπάγκο στο κέντρο τους. Αφήσαμε περίπου 50 εκατοστά σπάγκο να κρέμεται στη μέση.
Δέσαμε το σπάγκο σε μια από τις εγκοπές στην άκρη ενός ξύλου και ξεκινήσαμε να το περνάμε DSC07550περιμετρικά του αετού, κάνοντας μια στροφή σε κάθε εγκοπή. Προσέχαμε ώστε οι αποστάσεις που  δημιουργήθηκαν  μεταξύ της άκρης κάθε ξύλου με το διπλανό του, να  ήταν  ίσες για όλον τον αετό.
Σειρά είχε η τοποθέτηση του χαρτιού. Τοποθετήσαμε το σκελετό πάνω στο κομμάτι DSC07614χαρτί, και το κόψαμε αφήνοντας 5 εκατοστά περιθώριο. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε το κομμένο χαρτί  πάνω στο σκελετό, στρέψαμε τις άκρες προς τα μέσα και τα κολλήσαμε.
Μεγάλη προσοχή,  δώσαμε στους σπάγκους. Στερεώσαμε σπάγκο σε δύο διπλανές, πάνω άκρες των ξύλων του σκελετού και τα ενώσαμε DSC07628με αυτόν που είχαμε αφήσει να κρέμεται από το κέντρο του αετού. Στο σημείο ένωσης, τοποθετήσαμε  τη καλούμπα από όπου θα κρατάμε τον αετό. Εδώ προσέξαμε ώστε οι δύο σπάγκοι να έχουν το διπλάσιο μήκος από αυτόν που είχαμε αφήσει να κρέμεται στην αρχή. Το σημείο ένωσης  έπρεπε να φτάνει ακριβώς μέχρι τα κάτω άκρα των δύο ξύλων SAM_2483από τα οποία δέσαμε τους σπάγκους.
Την ουρά την τοποθετήσαμε στο σημείο ένωσης δύο σπάγκων που είχαμε βάλει στην άλλη μεριά των δύο ξύλων που είχαμε χρησιμοποιήσει στο παραπάνω βήμα. Υπολογίσαμε το μήκος των σπάγκων, φτάχνοντας ένα  νοητό τρίγωνο που είχε βάση το σκελετό και κορυφή το σημείο ένωσης των δύο σχοινιών, να ήταν  ίσο με τα έξι τρίγωνα που είχαμε σχηματίσει στον σκελετό.
Η κατασκευή της ουράς δεν ήταν δύσκολη, SAM_2434Δέσαμε σε ένα κομμάτι σπάγκου κομμάτια χαρτιού σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Την Παρασκευή θα ταξιδέψουμε μαζί με τους χαρταετούς μας ψηλά στον ουρανό του Ναυπλίου.

ΚΑΛΟ ΠΕΤΑΓΜΑ!!!

Κατηγορίες: Α' τάξη, Β' τάξη, Γ' τάξη, Δ' τάξη, Ε' τάξη, ΝΕΑ, ΝΕΑ - έως 2021, ΣΤ' τάξη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.