Το σαπούνι της κυρα-Ματίνας

STA72410Εμείς τα παιδιά της Δ΄ τάξης  πήγαμε  στον Προφήτη Ηλία για να φτιάξουμε σαπούνι με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Ματίνας Λιακοπούλου, η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού προγράμματος “το λάδι μας”. Εκεί μας υποδέχτηκε η κυρία Ματίνα και η κυρία Ντίνα με έτοιμα τα ξύλα για τη φωτιά και το καζάνι γεμάτο με λάδι και νερό.

Η κυρία Ματίνα μας εξηγούσε πως STA72444φτιάχνεται το σαπούνι. Πρώτα μας είπε τι υλικά  χρειαζόμαστε:
Υλικά:
10 κιλά λάδι. (Κυρίως βάζουμε χρησιμοποιημένα λάδια  ή τηγανόλαδα)
4 κιλά καυστική σόδα (ποτάσα)
10 κιλά νερό
ένα καζάνι
και αρχίσαμε  το φτιάξιμο του σαπουνιού
Είχαμε μέσα στο καζάνι το λάδι και το νερό,  ανάψαμε τη φωτιά στη αρχή STA72422δυνατή και μετά πιο χαμηλή.

Λίγο πριν βράσουν το νερό με το λάδι προσθέταμε την ποτάσα διαλυμένη στο νερό, σιγά- σιγά με υπομονή επειδή  φουσκώνει και θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα.
Ανακατεύαμε συνεχώς με ένα  μεγάλο ξύλο ως τον πάτο του καζανιού,  γιατί τα υλικά θα πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά.
Το σαπούνι άρχισε  να πήζει μέχρι που άρχισε να  «ξεκολλάει» στις άκρες. Το σαπούνι ανέβηκε πηχτό  STA72433στην επιφάνεια και με μεγάλη τρυπητή κουτάλα πήραμε το σαπούνι και το βάλαμε στα καλούπια μας, που τα στρώσαμε  με νάιλον.
Η κυρία Ματίνα μας είπε πως για να κάνουμε και άλλη δόση σαπούνι, μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε  το ίδιο νερό με λιγότερη ποτάσα.
Όταν το λάδι είναι καθαρό, θέλει περισσότερη ποτάσα, όταν είναι μούργα, θέλει λιγότερο. Όταν είναι τηγανόλαδο, βάζουμε και λίγο αλάτι.

Το σαπούνι μας ήταν έτοιμο και μετά από δυο μέρες θα το κόψουμε σε κομμάτια για να το δείξουμε με καμάρι στη μαμά μας.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ματίνα και την κ. Ντίνα για όλα αυτά που μας πρόσφεραν χαμογελώντας γεμάτες υπομονή και καλοσύνη.

 

 

Κατηγορίες: Δ' τάξη, Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.