Βράβευση 2ου Δημοτικού Σχολείου ως Οικολογικού Σχολείου

Αφίσα Βράβευσης 09 Απριλίου 2011 – Παραλαβή Σημαίας από τον κ. Γιαβή

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου ανήκει στα  Οικολογικά  Σχολεία

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στηνΕλλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 39271/Γ7 / 17-04-2006, Θέμα: “Εθνικά – Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης). Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.

Στη χώρα μας συμμετέχουν 235 σχολεία για το σχολικό έτος 2011-2012 και έχουν βραβευτεί 229 σχολεία από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου.

Ο αντικειμενικός στόχος του Προγράμματος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικό «Οικολογικό Σχολείο». Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.).

Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης»
και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας.
Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση
των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με
την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης, αξιολογείται από τους συντονιστές του Προγράμματος και επιβραβεύεται με τον τίτλο του “Οικολογικού Σχολείου” και τη Σημαία που φέρει το σήμα του Προγράμματος, έτσι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου στις  9 Απριλίου 2011 βραβεύτηκε για τις δράσεις: Ανακύκλωση, Προστασία της φύσης, Ορθή διαχείριση νερού, Δεντροφύτευση, Καθαρισμός παραλίας Καραθώνας και Επαναχρησιμοποίηση υλικών.

(Βράβευση γίνεται κάθε τρία χρόνια περίπου).

 

DSCN2339

 

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.