Αρχαιολογικός χώρος Δενδρών

Η Γ΄ τάξη στις 22/04/2013 επισκέφτηκε  το Αρχαιολογικό χώρο των Δενδρών και υλοποίησε πρόγραμμα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και τον κ. Αντωνιάδη Χαράλαμπο.

se224
To μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, δυτικά της μυκηναϊκής Ακρόπολης της Μιδέας. Το ανασκαμμένο τμήμα του περιλαμβάνει ένα θολωτό και δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους.

Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν την άνοιξη του 1926 από τον Σουηδό αρχαιολόγο Axel W. Persson. Εκείνο το καλοκαίρι ερευνήθηκε ο θολωτός τάφος και την επόμενη χρονιά τρεις θαλαμωτοί.

se227
O Θολωτός Τάφος
se228
O Θολωτός Τάφος
Το 1960 ερευνήθηκε ο περίφημος «τάφος της πανοπλίας» από τον Ν. Βερδελή και δύο ακόμη θαλαμωτοί τάφοι από τον Σουηδό αρχαιολόγο P. Åström.

Το 1977 ανεσκάφησαν από την Ε. Πρωτονοταρίου – Δεϊλάκη δύο θαλαμωτοί τάφοι και οι τύμβοι που τους περιβάλλουν.

Οι θαλαμωτοί τάφοι είχαν λαξευτεί στο μαλακό πέτρωμα σε πυκνή διάταξη στην πλαγιά του λόφου. Αποτελούνται από τρία τμήματα: το δρόμο, το στόμιο και το θάλαμο.

se229
Πανοπλία Δενδρών
Η ανασκαφή τους απέδωσε πολλά και σημαντικά ευρήματα όπως κοσμήματα, σφραγιδόλιθους, όπλα, εργαλεία και σκεύη από χρυσό, άργυρο, χαλκό, αλάβαστρο γυαλί, ελεφαντοστό, φαγεντιανή και ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και ενδιαφέροντα δείγματα κεραμικής και ειδωλοπλαστικής, κορυφαίο δε εύρημα αποτελεί η περίφημη πανοπλία. Τα κτερίσματα σε συνδυασμό με τη μνημειακή κατασκευή των τάφων, υποδεικνύουν μια κοινωνία με σύνθετη κοινωνική διάρθρωση.
se230
Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου

Το νεκροταφείο των Δενδρών είναι ένα από τα πλουσιότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου
. Όπως βεβαιώνουν τα ευρήματα, ήταν σε συνεχή χρήση από το 1500 έως το 1180 π.Χ. πρέπει δε να ανήκε σε έναν σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο, πιθανώς τη γειτονική Μιδέα.Τα κινητά ευρήματα του μυκηναϊκού νεκροταφείου των Δενδρών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.Στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα από την Δ΄ ΕΠΚΑ για τους μαθητές όλων των ηλικιών. Για πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα  μπορείτε να απευθυνθείτε στην Δ΄ ΕΠΚΑ.
Ευαγγελία Παππή

Αρχαιολόγος, Υπουργείο Πολιτισμού, Δ΄ ΕΠΚΑ

se225 se226
Σκελετός Αλόγου                                                                  Στιγμιότυπο από εκπαιδευτικό πρόγραμμα
se231 se232 se233

http://www.nafplio.gr/arxaiologikoixoroiseimiamenu/138-2011-06-04-07-22-36.html

Κατηγορίες: Γ' τάξη, Δράσεις, Επισκέψεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Αρχαιολογικός χώρος Δενδρών

  1. Συγχαρητήρια! Βλέπω τη σελίδα σας και χαίρομαι τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που τα καθοδηγούν! Πόσο όμορφο σχολείο πρέπει να είστε φαίνεται και από την όψη του… Πολύ ωραίες οι δραστηριότητες και υψηλού επιπέδου!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.