Εορτή των 3ων Ιεραρχών, προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Οι τρεις Ιεράρχες

Τρία μεγάλα αναστήματα. Τρεις διάνοιες σπινθηροβόλες, πανεπιστήμονες. Τρεις καρδιές ανδρείες, γενναίες. Είναι οι τρεις Ιεράρχες, οι προστάτες των γραμμάτων, που τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, όλους μαζί. Γιορτάζουμε τρεις ψυχές υπέροχα άγιες: Τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ.. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, κάτω από τη φροντίδα της μητέρας του, Εμμέλειας. Όταν οι περίφημες σχολές της Καισάρειας δεν είχαν τνα του προσφέρουν τίποτα περισσότερο, ο Βασίλειος έφτασε στην ξακουστή Αθήνα. Τόση ήταν η φιλομάθειά του, που σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, θεολογία. Περισσότερο όμως προόδευσε στην αρετή και τη χριστιανική ζωή. Έτσι αρνήθηκε τη δόξα των ανθρώπων και τη φήμη του σοφού κι αφιερώθηκε στον Θεό. Έγινε ο γνωστός αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, που έμεινε στην ιστορία ως Μέγας και ως Επίσκοπος της αγάπης, με τη γνωστή Βασιλειάδα. Στο έργο αυτό της φιλανθρωπίας αφιέρωσε όλα του τα πλούτη και όλη του τη ζωή, μέχρι την κοίμησή του το 350.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν φίλος και συσπουδαστής του Βασιλείου, συνομήλικός του. Σπούδασε κι έγινε κάτοχος όλης της γνωστής σοφίας. Γρήγορα όμως τ΄ άφησε όλα και αφοσιώθηκε στον Χριστό. Ως επίσκοπος της Ναζιανζού και ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πολέμησε με ευγλωττία και γενναιότητα όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη. Για την προσφορά του στην ορθοδοξία ονομάστηκε Θεολόγος» και είναι ο δεύτερος που παίρνει αυτόν τον «τίτλο» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Λιγότερο γνωστό, αλλά αξιόλογο, είναι το ποιητικό του έργο, που σήμερα πολλοί το μελετούν και το θαυμάζουν.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε λίγο αργότερα, γύρω στο 350, στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο ξακουστός δάσκαλος Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του στην Αντιόχεια. Μα ο Ιωάννης προτίμησε να αφιερωθεί στον Θεό. Με φλογερά και δυνατά κηρύγματα έσπειρε το λόγο του Θεού σε πολλά μέρη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ως Πατριάρχης. Σε κάθε ομιλία του μαζευόταν πλήθος πολύ., Χάρη στην ευγλωττία του πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Όμως οι εχθροί της αλήθειας, μεταξύ των οποίων και η αυτοκράτειρα, την οποία έλεγχε για τις αδικίες της, τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την Τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες, δοξολογώντας τον Θεό.

Η αγωγή τους από την οικογένειά τους

ierarxes2Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους. Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή απ΄ τα σπίτια τους και κυρίως από τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα (εικόνα). Όμως με τη δική τους επιμέλεια, τον κόπο και την προσπάθεια έγιναν μεγάλοι. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και ασκήθηκαν στον αγώνα της αρετής. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της ευσέβειας, της αρετής, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας. Αξίζει να τους μιμηθούμε.

Βιογραφία

Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:

Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 – 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 – 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου), χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο (βλέπε 13 Νοεμβρίου) και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο (βλέπε 25 Ιανουαρίου), θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».

Στην έριδα αυτή έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης ο Μαυρόπους. Αυτός, κατά την διήγηση του Συναξαριστή, είδε σε οπτασία τους μέγιστους αυτούς Ιεράρχες, πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας. Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο. Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».

Έτσι ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης ανέλαβε τη συμφιλίωση των διαμαχόμενων μερίδων, συνέστησε την εορτή της 30ης Ιανουαρίου και συνέγραψε και κοινή Ακολουθία, αντάξια των τριών Μεγάλων Πατέρων.

Η εορτή αυτής της Συνάξεως του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των Μεγάλων Διδασκάλων, οι οποίοι δίδαξαν με τον άγιο βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι εκείνοι, οι οποίοι εξ’ αιτίας της ταπεινώσεώς τους μπροστά στην αλήθεια, έχουν λάβει το χάρισμα να εκφράζουν την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας και ότι διδάσκουν δεν είναι απλώς δική τους σκέψη ή προσωπική τους πεποίθηση, αλλά είναι επιπλέον η ίδια η μαρτυρία της Εκκλησίας, γιατί μιλούν από το βάθος της καθολικής της πληρότητας.

Περί τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. ανεγέρθη ναός των Τριών Ιεραρχών κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, δίπλα σχεδόν στη μονή της Παναχράντου.

“ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ”-ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α.Υ./8.1.2021

Σας ενημερώνουμε σχετικά με το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Εμβόλια κατά της COVID-19: Ενημερώνομαι, Αποφασίζω», το οποίο συνδιοργανώνεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 18:00-20:30.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή σε ηλεκτρονική φόρμα (βλ. στο συνημμένο)  έως και την Πέμπτη 04/02/2021 προκειμένου να ειδοποιηθούν προσωπικά για τους κωδικούς πρόσβασης στην πλατφόρμα WEBEX όπου θα διεξαχθεί η εκδήλωση.

Η παρακολούθηση είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

08.1.2021-Α.Υ.-ΔΙΑΔ. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑ COVID-19[9683]

Ενημέρωση σχετικά με την επαναλειτουργία του σχολείου μας

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και πρόοδο.

Σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 το Σχολείο μας  (Πρωινό και Ολοήμερο Πρόγραμμα) θα λειτουργήσει κανονικά για την παροχή της δια ζώσης διδασκαλίας στους μαθητές μας.

Η υποδοχή των μαθητών μας θα γίνεται από τις 8.00΄ έως τις  08.15΄ π.μ. από την είσοδο του σχολείου μας που βρίσκεται επί της οδού Φλέμινγκ. Οι μαθητές θα κατευθύνονται στις αίθουσες διδασκαλίας όπου θα τους περιμένουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την 1η διδακτική ώρα στο τμήμα τους. Η πόρτα θα κλείνει στις 08.15΄, διότι στις 08.20΄-08.30΄ π.μ. ξεκινά η προσέλευση των νηπίων.

Για την αποφυγή του συνωστισμού η αποχώρηση των μαθητών στις 13.15΄ θα γίνεται ως εξής:

  • Από την είσοδο του σχολείου μας που βρίσκεται επί της οδού Φλέμινγκ οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων (Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2 τμήματα)
  • Από την είσοδο του σχολείου μας που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων (Δ1, Δ2, Ε1, Ε2, Στ1 και Στ2 τμήματα)
  • Στις 15:00΄, ώρα πρώτης αποχώρησης των μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος, η αποχώρηση θα γίνεται από την οδό Φλέμινγκ
  • Στις 16:00΄, ώρα λήξης του Ολοήμερου Προγράμματος, η αποχώρηση των μαθητών που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα γίνεται από την οδό Φλέμινγκ.

Επίσης, θέλουμε να γνωρίζετε ότι στο σχολείο μας απασχολούνται δύο υπάλληλοι καθαριότητας. Το σχολείο μας έχει προμηθευτεί αντισηπτικά και υλικά για την υγιεινή και καθαριότητα του διδακτηρίου από τον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, καθώς και υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες, μία για κάθε μαθητή/-τρια, οι οποίες θα διανεμηθούν την Δευτέρα στους μαθητές/-τριες του σχολείου μας.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν και πριν την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλες/-ους ανεξαιρέτως εντός και εκτός του διδακτηρίου, δηλαδή στο προαύλιο του σχολείου.

Οι αίθουσες διδασκαλίας αερίζονται επαρκώς και παρά την αναμενόμενη μείωση της θερμοκρασίας τις προσεχείς ημέρες, θα μεριμνήσουμε για  τον συνεχή αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας και των λοιπών χώρων του διαδακτηρίου.

Παρακαλούμε πολύ όλους τους γονείς/κηδεμόνες να φροντίζουν για την έγκαιρη προσέλευση των τέκνων τους και την δική τους άμεση αποχώρηση, ώστε να τηρείται το παραπάνω πρόγραμμα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Θερμή παράκληση να μην προσέρχονται στο σχολείο μαθητές, οι οποίοι αισθάνονται αδιαθεσία, έχουν δέκατα ή πυρετό και οι γονείς/κηδεμόνες τους να ενημερώνουν την Διεύθυνση του Σχολείου και τον υπεύθυνο/-η εκπαιδευτικό του τμήματος. Σε περίπτωση αδιαθεσίας μαθητή/-τριας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς/κηδεμόνες.

Σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει ή διανομή των σχολικών γευμάτων στους μαθητές του σχολείου μας που δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε από την Δευτέρα όλοι οι μαθητές που έχουν δηλώσει συμμετοχη στο Πρόγραμμα, να έχουν μαζί τους ένα τσαντάκι για την μεταφορά του γεύματος στο σπίτι. Οι μαθητές που παραμένουν και παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, θα καταναλώνουν το γεύμα τους στο Σχολείο καθημερινά κατά την ώρα της Διατροφικής Αγωγής.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο προαύλιο του σχολείου. Για επικοινωνία με την Διεύθυνση και τις/τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας παρακαλώ καλέστε στο τηλέφωνο 2109417091 ή στείλετε e-mail στην διεύθυνση: mail@2dim-mosch.att.sch.gr

Είμαστε αισιόδοξοι ότι με καλή διάθεση και συνεργασία και τις προσπάθειες όλων θα μείνουμε ασφαλείς.

Από την Διεύθυνση

του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου 

 

 

Σχολικά γεύματα 2020-21

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

σας υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» θα υλοποιηθεί στο σχολείο μας για το σχολικό έτος 2020-21. Οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν καλό θα είναι να έχουν μαζί τους ένα ισοθερμικό τσαντάκι σχολικού γεύματος (ή ό,τι διαθέτετε στο σπίτι).

Όσοι δεν έχετε συμπληρώσει το σχετικό έντυπο συμμετοχής ή μη του παιδιού σας θα το βρείτε εδώ. Το έντυπο πρέπει να επιστραφεί στο σχολείο ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε, υπογραμμίζοντας το αντίστοιχο πεδίο (δεν επιθυμώ).

Το συμπληρωμένο έντυπο θα επιστρέφεται στο σχολείο με τον μαθητή/τρια και όχι μέσω email.