Μια ολόκληρη ενότητα στο βιβλίο της Γλώσσας της Γ΄ Δημοτικού είναι αφιερωμένη στο ψωμί, στο πολύτιμο για όλους ψωμάκι .
Αφού κάναμε τα μαθήματα , εξηγήσαμε πώς φτάναμε στο ψωμί τα παλιά χρόνια και πώς τώρα , τη διατροφική του αξία και άλλα πολλά που μας έβαλαν στον μαγικό κόσμο του ταπεινού και πολύτιμου ψωμιού , αποφασίσαμε να επισκεφτούμε έναν φούρνο .Τι καλύτερο από το να επισκεφτούμε τον φούρνο της γειτονιάς μας .
Μια και δυο φτάσαμε στον αρτοποιείο « Μεσσάρης ».
Ξεναγοί και ευγενικοί οικοδεσπότες στο έμπρακτο μάθημα : «Πώς φτιάχνω ψωμί » ήταν ο κ. Χαράλαμπος Μεσσάρης και η κ. Ξένια Λαδά , οι οποίοι μας εξήγησαν με κάθε λεπτομέρεια πώς από το αλεύρι φτάνουμε να τρώμε το ψωμάκι με το φαγητό μας , το κολατσιό μας και με ό,τι φανταστεί κανείς και σε κάθε εκδήλωση .Ζυμώσαμε , πλάσαμε , φουρνίσαμε , ξεφουρνίσαμε το καρβελάκι .
Στο τέλος μας κέρασαν κουλούρια και παγωτά και φύγαμε όλοι και όλες χαρούμενοι /ες και με ένα σωρό γνώσεις .
Παροιμίες –εκφράσεις που εξηγήσαμε πριν και μετά την επίσκεψη και μας έκαναν εντύπωση :
-Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι …
-Φάγαμε ψωμί και αλάτι
-Βγάζω το ψωμί μου .
-Πρέπει να φας πολλά καρβέλια ακόμα .