Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης

Απρ 202214

Με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση των εννοιών που βρίσκονται εντός του σταδίου της επικείμενης ανάπτυξής των μαθητών μας (Vygotsky, 1978, p.86) και με αφορμή το τρίτο εργαστήριο δεξιοτήτων, με θέμα «Θρησκείες του κόσμου», οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου.

Εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια ο πατέρας Χριστοφόρος προσφέροντάς μας πλήθος κερασμάτων. Ο πάτερ, μετά από μια σύντομη εισαγωγική ομιλία, προέτρεψε τους μαθητές μας να ανάψουν συμβολικά από ένα κερί και να περιεργαστούν το ναό, τις εικόνες και τα μέρη του. Στη συνέχεια μας ξενάγησε ο ίδιος στους χώρους του ναού μιλώντας μας για αυτούς καθώς και τις αγιογραφίες που τους στολίζουν. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές μας η εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε, με τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και σκηνές του βίου του στο Κρανίδι Αργολίδας, που χρονολογείται από το 1646. Ακολούθως, προσαρμόζοντας ανάλογα τις παρεχόμενες πληροφορίες βάση των σταδίων γνωστικής ανάπτυξης του Piaget (1976, p.11), συζητήσαμε με τον πάτερ Χριστοφόρο για την Μεγάλη Εβδομάδα, τη γιορτή του Πάσχα, τους συμβολισμούς που υπάρχουν πίσω από αυτή και τις πρακτικές εφαρμογές που τα μηνύματα αυτά στην καθημερινή μας ζωή.

Θα θέλαμε, τόσο σαν σχολείο όσο και εγώ προσωπικά σαν δάσκαλος της τάξης, να ευχαριστήσουμε τον πατέρα Χριστοφόρο για την υποδοχή και την ξενάγηση που μας επιφύλαξε, για την επιστημονικότητα και αγάπη με την οποία προσεγγίζει το έργο του καθώς και για τη στοργικότητα και πραότητα με την οποία αγκαλιάζει τα παιδιά. Προσβλέπουμε σε διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Μητρόπολη και ιδιαίτερα τον πάτερ Χριστοφόρο προσωπικά, γιατί τέτοιες συλλογικές προσεγγίσεις μόνο να βελτιώσουν το διδακτικό μας έργο μπορούν.

IMG 20220414 163147IMG 20220414 145419IMG 20220414 163047IMG 20220414 091551

Piaget, J. (1976). Piaget’s theory. In Piaget and his school (pp. 11-23). Springer, Berlin, Heidelberg.

Vygotsky, L. S. (1978). Mind in society: The development of higher psychological processes. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης”

  1. Απρίλιος 15, 2022 στις 09:26       αρχιμ. Χριστοφόρος Καραβίας Έγραψε:

    Συγχαίρουμε την διευθύντρια Του δεύτερου δημοτικού σχολείου Κρανιδίου και όλως ιδιαίτερος Τον δάσκαλο της τρίτης δημοτικού κύριο Ηλία και την μουσικό κυρία Ευγενία που συνόδευσαν τα παιδιά στην επίσκεψη τους στον ιερό μας ναό. Η χαρά η συγκίνηση και η ενέργεια που πήραμε από τα παιδιά, η αλήθεια και η αγνότητα τους Θα μείνει μέσα στην καρδιά μας. Ευχόμαστε κάθε πρόοδο και ευλογία στους μαθητές και στους δασκάλους τους και καλή Ανάσταση ! π. Χριστοφόρος
Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων