Δεκ 19 2018

Ε.Φ.Α. Κιλκίς: «Από τα χαρακώματα των μαχών … στα σκάμματα των ανασκαφών»

 
 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στο πλαίσιο της παρουσίασης στη μαθητική κοινότητα της περιοδικής έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς με τίτλο «Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών … στα σκάμματα των ανασκαφών», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, διοργάνωσε την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 εκπαιδευτική δράση, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ Τάξης του Σχολείου μας, επισκέφθηκαν το ανανεωμένο Μουσείο της πόλης μας, όπου ο αρχαιολόγος της Ε.Φ.Α. Κιλκίς κος Σταμάτης Χατζητουλούσης έθεσε το πλαίσιο της παρουσίας των Συμμαχικών Στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε το θέμα της έκθεσης που ήταν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Κιλκίς που πραγματοποιήθηκαν από τα συμμαχικά στρατεύματα στο πλαίσιο διανοίξεως ορυγμάτων και χαρακωμάτων, για της ανάγκες του πολέμου.

Μετά την ενδιαφέρουσα εισήγηση, τα μέλη του Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. παρουσίασαν στους μαθητές το διόραμα, που έχουν κατασκευάσει και αποτελεί ομοίωμα υπό κλίμακα γερμανικών οχυρωματικών θέσεων (χαρακωμάτων) στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Κιλκίς κα Γεωργία Στρατούλη μετέφερε γλαφυρά στους μαθητές την οδυνηρή εμπειρία των χαρακωμάτων με την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού αποσπάσματος – μαρτυρίας.

 Η δράση αυτή είχε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την τοπική ιστορία της περιοχής του νομού Κιλκίς και του σημαντικού ρόλου που αυτή διαδραμάτισε στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά το τελευταίο έτος των εχθροπραξιών (1918) σε συνδυασμό με τις απαρχές της αρχαιολογικής έρευνας στον τόπο αυτό.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν τη δράση αυτή και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Μουσείο, στις 21.12.2018 όπου θα συμμετάσχουν στον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του.