Μαρ 27 2017

Ποντιακό Παραμύθι

1 3
5 4
2 6

Στο πλαίσιο του δικτύου  της τοπικής Ιστορίας που συμμετέχει το σχολείο μας και παρουσία της Σχολικής Συμβούλου κας Ιωάννας Αρβανίτη  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 η παρουσίαση ενός παραμυθιού στην ποντιακή διάλεκτο με τίτλο «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελο».

Η αφήγηση έγινε από τον ίδιο συγγραφέα κο Κοσμά Τσίναλη, δάσκαλο του Νομού Πέλλας στα παιδιά της Ε1 και ΣΤ2 του σχολείου μας. Σκοπός ήταν να καταλάβουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ότι η διάλεκτος παραμένει ζωντανή,  αν η νεότερη γενιά τη μάθει και  εμπλουτίσει τον προφορικό της λόγο με τα στοιχεία της.

Αυτό που έγινε αντιληπτό είναι ότι η διάλεκτος μπορεί να λειτουργήσει και σε άτομα που δεν είναι ποντιακής καταγωγής. Αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε κατά την αφήγηση όπου το κείμενο έγινε κατανοητό απ’ όλα τα παιδιά με πολύ λίγες επεξηγήσεις και με άριστη συμμετοχή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, διότι για πρώτη φορά άκουγαν ποντιακό παραμύθι.

Ήρωας του παραμυθιού είναι «Ο Θόδωρον» που γονιδιακά ανακαλύπτει τις ρίζες του και την παράδοση των προγόνων του .Μέσα από το παραμύθι τονίζεται η ομορφιά και ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης που έπλασαν οι ράτσες των Ελλήνων και άντεξαν επί αιώνες.

Παράλληλα τα παιδιά είδαν μικρογραφίες αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στις αγροτικές εργασίες και έμαθαν πως ονομάζονται στην ποντιακή διάλεκτο.  Η παρουσίαση έκλεισε με ποντιακούς χορούς και νόστιμα ποντιακά εδέσματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση