Φεβ 05 2017

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη

Το Σάββατο 26.11.2016, σε αίθουσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, παρουσιάστηκε με επιτυχία από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς η εργασία τους με θέμα: «Η οργάνωση της σχολικής ζωής με βάση τις απόψεις του Αριστοτέλη», στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου: «Αριστοτέλης: Ο homo universalis της αρχαιότητας και ο αέναος διάλογος με τις επιστήμες», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η εργασία υλοποιήθηκε από το τμήμα Ε1 του Σχολείου, τη σχολική χρονιά 2015- 2016 με αφορμή το επετειακό έτος εορτασμού των 2400 χρόνων από τη γέννηση του οικουμενικού Μακεδόνα φιλοσόφου. Τα παιδιά στην εργασία τους, κατέγραψαν τις απόψεις τους για μια σειρά από ζητήματα που τα απασχολούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Σχολείο, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Τα ζητήματα που πραγματεύτηκαν ήταν: η ευτυχία, τα πάθη, ο πλούτος, ο σεβασμός, η εξουσία, η δικαιοσύνη, η αρετή, η φρόνηση και πάνω απ’ όλα η φιλία. Μετά την καταγραφή των απόψεων που έγινε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, συνέκριναν τα πορίσματά τους με αυτά του Αριστοτέλη. Τα συμπεράσματά τους συζητήθηκαν στην τάξη προκειμένου να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Η παρουσίαση μαθητικής εργασίας, από τους ίδιους τους μαθητές σε πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο, ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, που με την εισήγησή τους αποκόμισαν θετικότατες κριτικές από τους επιστήμονες που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση οι μαθητές και οι γονείς που τους συνόδευαν περιηγήθηκαν στους δρόμους της όμορφης Φλώρινας, ενώ την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το γραφικό Νυμφαίο. Εκεί ενημερώθηκαν για τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής και τη συμβολή του για την αρμονική συνύπαρξη των άγριων ζώων με των άνθρωπο.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με όμορφα συναισθήματα απ’ όλους τους συμμετέχοντες, μιας και συνδύασε εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και ψυχαγωγία πέρα από το τυπικό σχολικό πλαίσιο.

Την πλήρη ανάπτυξη της εργασίας, τα συμπεράσματά της καθώς και ο τρόπος που αυτή υλοποιήθηκε παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα:

etos-aristoteli.weebly.com

5 3
1 4
2 6

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση