Δεκ 06 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Εκδηλώσεις στο Σχολείο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο σχολείο μας στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Μπαζάρ στο σχολικό χώρο. Τα χρήματα που μαζεύτηκαν θα δοθούν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία «Βηματίζω» (www.vimatizo.gr). Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημέρωσαν τους μαθητές όλων των τάξεων για το τι είναι Αναπηρία και τι σημαίνει αυτή η μέρα. Ειδικότερα, οι Ε’ και Στ΄ τάξεις παρακολούθησαν ξεχωριστά μια παρουσίαση και έμαθαν πότε και από ποιους θεσπίστηκε αυτή η ημέρα, ποια άτομα αντιπροσωπεύει ο όρος Αναπηρία, κλπ. Είδαν ταινίες μικρού μήκους και βίντεο. Μέσω της προβολής αυτής και με αφορμή τα ερεθίσματα που δέχθηκαν οι μαθητές, συζήτησαν και έλυσαν τις απορίες που είχαν αλλά και αυτές που τους δημιουργήθηκαν. Τέλος, μέσω των βιωματικών δραστηριοτήτων που έγιναν εντός και εκτός τάξης, οι μαθητές κατανόησαν και συνειδητοποίησαν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Αναπηρία. Ο σκοπός όλης αυτής της ενημέρωσης ήταν η κατανόηση της Αναπηρίας και η ευαισθητοποίηση των μαθητών.

 

αναπηρία1Αναπηρία 2

αναπηρία 4 Αναπηρία 3

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση