Η σύμβουλος Εκπαίδευσης Δ.Σ. Δ.Π.Ε. Καβάλας, κα Όλγα Βουλγαρίδου, διοργάνωσε Διημερίδα Καλών Πρακτικών των Δημοτικών Σχολείων της 1ης Εν. Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023, τα σχολεία της Καβάλας, των οποίων την παιδαγωγική ευθύνη έχει η κα Βουλγαρίδου, παρουσίασαν καλές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις, που προέκυψαν από την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σχεδίων δράσης ΑΕΕ και σχολικών προγραμμάτων που στόχευαν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων των μαθητών/τριών. Στη συγκεκριμένη Ημερίδα, το σχολείο μας συμμετείχε με τις παρακάτω δύο δράσεις:
- Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό – σχολικό πρόγραμμα, τάξεις Α΄ και Στ΄, εκπαιδευτικός: Άννα Καρανικόλα – Μουσικός
Περίληψη:
Η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό αποτελεί βασικό στόχο του ΑΠΣ του Νηπιαγωγείου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στο ΠΔ 79/2017 και στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Γλώσσας. Επίσης, σύμφωνα με το οικοσυστημικό μοντέλο, η επιτυχία της ομαλής μετάβασης εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των περιβαλλόντων μέσα στα οποία αναπτύσσεται το παιδί, τα οποία είναι το νηπιαγωγείο, η οικογένεια, το δημοτικό σχολείο και η ευρύτερη κοινωνία. Συνεπώς, η εμπλοκή των γονέων στη διαδικασία της μετάβασης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι, υλοποιήσαμε μία δράση, κατά την οποία προσκαλέσαμε τα νήπια μαζί με τους γονείς τους στο σχολείο μας, έτσι ώστε να ξεναγηθούν στους χώρους του, να παρακολουθήσουν μία μουσική εκδήλωση, να παίξουν και να ενημερωθούν. Στο τέλος της δράσης λάβαμε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους γονείς για το εγχείρημά μας, ενώ και τα νήπια χάρηκαν πολύ με όλες τις δραστηριότητες.
- Δημιουργικό διάλειμμα – σχέδιο δράσης ΑΕΕ, όλες οι τάξεις, εκπαιδευτικός: Ελένη Μυλωνά (δασκάλα Γ΄ τάξης)
Περίληψη:
Η δράση αποτέλεσε μία ενδοσχολική παρέμβαση με στόχους: τη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος, την ελάττωση φαινομένων βίας, την ελάττωση ατυχημάτων, τη συνεργασία μεταξύ παιδιών διαφορετικών τάξεων, την ανάληψη ευθυνών από τα παιδιά και τη δημιουργία ενός κανονισμού που θα πηγάζει από τις ανάγκες των ίδιων των παιδιών και δεν θα επιβάλλεται εκ των άνω. Πρόκειται για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων με την οργάνωση και διεξαγωγή δημιουργικών δραστηριοτήτων, τόσο στον υπαίθριο χώρο της σχολικής αυλής, όσο και σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους του σχολείου υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών. Η εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων βελτίωσε τη συμπεριφορά των παιδιών όχι μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος αλλά και μέσα στην τάξη. Το σχολείο μας διακρίθηκε σε αγώνες σκακιού και μάλιστα από παιδιά που γνώρισαν το σκάκι στο δημιουργικό διάλειμμα.
Ακολουθούν οι παρουσιάσεις:
- Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο
https://drive.google.com/file/d/1L66VzrEhTM9nymm3WmtG6yAWd0kZouwB/view?usp=drive_link