ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

2ο  Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς – Ιφιγένεια Διδασκάλου

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

 

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο Καστοριάς από την Γ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς – Ιφιγένεια Διδασκάλου.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης γνώρισαν από κοντά τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κίμωνα Μηταλίδη, ο οποίος μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και έγινε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο, χρησιμοποιώντας τα μικρόφωνα, κάθε φορά που κάποιος μαθητής έπαιρνε το λόγο για να μιλήσει, με τα οποία ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα οι μαθητές, όπως και με την όλη διαδικασία που ακολούθησε, δηλ. ένα μικρό Δημοτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από μελλοντικούς πολίτες του τόπου μας.

Ύστερα από μια μικρή ενημέρωση από τον Πρόεδρο για θέματα και αρμοδιότητες του Δήμου, για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τον τρόπο με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις, οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα, τα οποία είχαν καταγράψει στο σχολείο κατά τη διάρκεια των σχετικών μαθημάτων που έγιναν στην Μελέτη Περιβάλλοντος και τα οποία είχαν άμεση σχέση με το Δήμο Καστοριάς.

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές σχετικά με το Δήμο Καστοριάς:

  1. Πόση έκταση έχει;
  2. Πώς ήταν παλιότερα;
  3. Από πού πήρε το όνομά του;
  4. Πόσο πληθυσμό έχει;
  5. Ποια έργα προβλέπεται να γίνουν για τη βελτίωσή του;

Αφού πήραν απαντήσεις από τον Πρόεδρο, στη συνέχεια έθεσαν και διάφορα αιτήματα και προβληματισμούς τους, τα οποία είχαν καταγράψει στο Σημειωματάριο της Μελέτης, όπως προαναφέρθηκε,  κατά τη διάρκεια των σχετικών μαθημάτων, σε σχέση με την γειτονιά τους και γενικότερα με την πόλη της Καστοριάς ζητώντας την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της νέας Δημοτικής αρχής για την επίλυσή τους, προκειμένου να γίνει καλύτερη η καθημερινή ζωή των δημοτών.

   Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί που τέθηκαν και συζητήθηκαν ήταν:

  1. Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο στην οδό Αγ. Μηνά με αποτέλεσμα να μην κινούμαστε με ασφάλεια σε έναν δρόμο που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να πάμε στο σχολείο μας.
  2. Όπου υπάρχουν πεζοδρόμια στη γειτονιά μας δεν υπάρχουν ράμπες και γενικότερα η πόλη μας δεν είναι φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μητέρες με καρότσια κλπ.
  3. Θέλουμε ποδηλατόδρομο, όπου ενδείκνυται στην πόλη μας.
  4. Να διαμορφωθεί η αυλή του σχολείου μας με γκαζόν και ειδικό τάπητα.
  5. Να γίνει η παιδική χαρά κάτω από το Ντολτσό, στην παραλία, δίπλα στις μπασκέτες.
  6. Να γίνει παιδική χαρά στον Προφήτη Ηλία.
  7. Να αντικατασταθούν τα σπασμένα ξύλινα κάγκελα που υπάρχουν στο δρόμο για τον Προφήτη Ηλία για την ασφάλεια των πεζών.
  8. Να επισκευαστούν ή να αντικατασταθούν οι κούνιες που υπάρχουν στο χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Καστοριάς.
  9. Θέλουμε να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη μας.
  10. Να καλυφθούν οι λακούβες που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης.
  11. -Να μπουν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων, όπου υπάρχει ανάγκη και οι ήδη υπάρχοντες δεν επαρκούν και οι σπασμένοι κάδοι να αντικατασταθούν με καινούριους.

     -Να μπουν σε περισσότερα σημεία της πόλης κάδοι ανακύκλωσης, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος και να κάνει καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

  1. Αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στην πόλη μας με τα αδέσποτα ζώα.

Έγινε μια ευχάριστη συζήτηση με τον Πρόεδρο πάνω σε όλα τα παραπάνω δίνοντάς μας απαντήσεις και λέγοντας μας ποια από αυτά είναι μέσα στα σχέδια του Δήμου να υλοποιηθούν και πότε, αν κάποια δεν είναι εφικτό να γίνουν και για ποιους λόγους και μας υποσχέθηκε πώς θα λάβουν υπόψη τους και θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στα περισσότερα από αυτά, αν όχι άμεσα σε κάποια, που δε γίνεται, έστω σε βάθος 4ετίας.

Αφού τον ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία κάναμε μια μικρή βόλτα – ξενάγηση σε κάποια γραφεία του Δημαρχείου, όπως στο Τμήμα Εσόδων, όπου μας περίμενε με κεράσματα η γιαγιά μαθητή της τάξης μας, που εργάζεται στο χώρο αυτό.

Οι μαθητές αποχώρησαν πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι συζητώντας στη διαδρομή προς το σχολείο για όλες τις απαντήσεις που πήραν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα αιτήματά τους. Φυσικά,  η συζήτηση συνεχίστηκε και στην τάξη με την επιστροφή μας στο σχολείο.

 

Η δασκάλα της τάξης

Κώστα Θάλεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *