ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Θεατρική Ομάδα 1ου και 2ου Δ.Σ.Καλυθιών
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο δημοτικών σχολείων Καλυθιών, στα πλαίσια των κοινών δράσεων των δύο σχολείων, οργάνωσαν το θεατρικό εργαστήρι που θα λειτουργεί κάθε Σάββατο στο Αμφιθέατρο του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών «Παναγιώτης Σαββαΐδης».
Στόχος του εργαστηρίου της Θεατρικής Ομάδας είναι η καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων των παιδιών, η απελευθέρωση της φαντασίας τους και η ανάπτυξη της δημιουργικής τους ικανότητας. Με τη σωστή στήριξη και καθοδήγηση της θεατρολόγου κ. Μαρίνας Γεωργιοπούλου, τα παιδιά θα μάθουν την αξία και τη δυναμική της συλλογικής δημιουργίας. Μέσα από τη διαδικασία της θεατρικής πράξης θα μάθουν επίσης να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη, να διευρύνουν και αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους.
Τελικός σκοπός του εργαστηρίου θα είναι η οργάνωση και η παρουσίαση από τα μέλη της ομάδας, μιας θεατρικής παράστασης στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
ΘΕΑΤΡ

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών ταξίδεψε 2.256 χρόνια πίσω στον χρόνο και έζησε ένα από τα ωραιότερα πειράματα στην ιστορία των επιστημών! Διοργανώσαμε για πρώτη χρονιά το «Πείραμα του Ερατοσθένη στην σχολική τάξη», σημερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, κατά την εαρινή ισημερία. Συγκεκριμένα οι μαθητές του σχολείου μας, που συμμετείχαν, χρησιμοποίησαν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών αλλά και της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας. Με τη χρήση απλών μέσων, όπως ένας χάρακας ή μία μεζούρα μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση της μετρήσεις τους υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο , ώστε να καταλήξουν συνεργατικά στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου την ιστορική μέτρηση που o έκανε Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης (276 π.Χ.–194 π.Χ.) πριν από περίπου 2.253 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο Ερατοσθένης με αυτό το πείραμα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα πειράματα στην Ιστορία της Επιστήμης, μέτρησε με εξαιρετική ακρίβεια για την εποχή του, την περιφέρειά της. Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς της Στ’ τάξης του Σχολείου κ Κατερίνα Βραχνά και κ. Βίλμα Παπαδημητριου και την εκπαιδευτικό πληροφορικής Ειρήνη Σκούμπρου που προετοίμασαν τους μαθητές. Η διαθεματική αυτή δραστηριότητα αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους, τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.