
Με την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης ,κυρία Ασπασία Κουτσουρούπα ,εμείς οι μαθητές του Γ1 μαζί με τη δασκάλα μας ,Κρατημένου Δήμητρα ,σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 ,συμμετείχαμε σε εκπαιδευτική δράση στον χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης . Εδώ η κυρία Κουτσουρούπα μας διάβασε το βιβλίο της συγγραφέος Ζωρζ Σαρή ,ο «Αρλεκίνος».
Ήταν μια ωραία αφορμή και ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ήθη ,τα έθιμα και τις παραδόσεις της Αποκριάς αλλά και για την προετοιμασία μας για το Πάσχα μια και χθες ξεκίνησε το Τριώδιο .
Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδος , αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.
Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.
Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.
Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα. Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.
Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.
Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.
Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.
Ο μικρός Αρλεκίνος ,ένα φτωχό και ρακένδυτο αγοράκι ,ορφανό από πατέρα ζει στο όριο της φτώχειας και της ανέχειας.
Μέσα από τον αγώνα του να αποκτήσει κι αυτό μια αποκριάτικη στολή μας συγκίνησε μέσα από την ιστορία του και συνάμα μας έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι : Με πολλή φαντασία ,πίστη ,αγάπη και προσήλωση στον στόχο μας ,μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!!!
Ακόμα κι αν ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και οι δοκιμασίες είναι πολλές ,με προσπάθεια ,υπομονή ,επιμονή και μια βαθιά πεποίθηση ότι το καλό στο τέλος πάντα νικάει ,μπορούν να συντελεστούν πραγματικά θαύματα άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα !!!!
Κυρία Ασπασία ,
Με αυτά τα λίγα λόγια εμείς οι μαθητές του Γ1 μαζί με τη δασκάλα μας Κρατημένου Δήμητρα σας ευχαριστούμε για την όμορφη εμπειρία που μας χαρίσατε !!!!