Η Δ’ τάξη του σχολείου μας θα επισκεφθεί την Παρασκευή 3/6/2022 το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία.
Το Μουσείο Βορρέ σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αντλούν τη θεματολογία τους από τις συλλογές και τους χώρους του και απευθύνονται σε σχολικές και προσχολικές ομάδες. Εικαστικά εργαστήρια που φιλοδοξούν να εμπνεύσουν, να εκπλήξουν και να εξάψουν τη φαντασία των παιδιών που συμμετέχουν, προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και μετατρέπουν το Μουσείο σε ένα γόνιμο μαθησιακό περιβάλλον.
Οι μαθητές/τριες θα περιηγηθούν στο Πυργί Το Πυργί είναι ένα προσωπικό όραμα που πραγματώθηκε. Ένα όραμα της πολύτροπης, ευγενικής αρμονίας και ωραιότητας της παραδοσιακής Ελλάδας, σε όλες τις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές παραλλαγές της. Χρειάστηκαν σαράντα χρόνια αδιάκοπης εργασίας και προσπάθειας με τη βοήθεια εντοπίων τεχνιτών για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί και ένα προσωπικό αφιέρωμα στο αιώνιο ελληνικό πνεύμα.
Το Πυργί παίρνει το όνομά του από τους δυο μικρούς πύργους που είναι το κύριο αρχιτεκτονικό του γνώρισμα και αποτελείται από δύο παραδοσιακά χωριάτικα σπίτια και τα ερείπια ενός στάβλου που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Αρχικά τα κτίρια ήταν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Ενώθηκαν όμως σε ένα ενιαίο συγκρότημα κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα νέα από τα παλαιά κτίσματα αφού και οι νέες κατασκευές κτίσθηκαν ακριβώς με την ίδια ελληνική πατροπαράδοτη τεχνοτροπία.
Σημαντικό είναι οι επισκέπτες να έχουν υπόψη τους ότι το Πυργί δεν είναι μια ακριβής αναστήλωση παλαιών ελληνικών παραδοσιακών σπιτιών. Είναι μάλλον μια αναδιαμόρφωση ελληνικών λαϊκών και αρχιτεκτονικών στοιχείων καθώς και αντικειμένων, ώστε να προβληθεί η πηγαία ομορφιά τους και η πρακτική τους αξία.
Το Πυργί προβάλλει ως εκθέματα κυρίως ελληνικά λαϊκά αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, σπάνια έπιπλα, χαρακτηριστικά χαλιά, χωριάτικες γούρνες, κιούπια, μυλόπετρες, υπέρθυρα, μια αξιόλογη συλλογή κεραμικών, ζωγραφικά έργα και χαρακτικά που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας, καθώς και διάφορα σημαντικά ευρήματα της αρχαιότητας και Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εικόνες από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ανάμεσα στα παραδοσιακά εκθέματα υπάρχουν επίσης και ορισμένα σπάνια δείγματα ξένης επιπλοποιίας (π.χ. Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά έπιπλα του 18ου και 19ου αιώνα) που συμβαδίζουν με την ελληνική διακοσμητική παράδοση. Έλληνες καπετάνιοι της εποχής εκείνης έφερναν στα σπίτια τους, ιδιαίτερα στα νησιώτικα αρχοντικά, αξιόλογα έπιπλα που αγόραζαν από την Ευρώπη στα ταξίδια τους.