ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

DSC08149

Οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας, θα επισκεφθούν την Τρίτη 31/05/2022, την Πλάκα.

Μέσα από παιχνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο οι μαθητές ξεναγούνται σε αξιοθέατα και μνημεία της Πλάκας μαθαίνοντας την ιστορία της πιο αρχαίας γειτονιάς με έναν ευχάριστο τρόπο. Μπορείτε να επιλέξετε τον εκπαιδευτικό περίπατο που ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών, στην ιστορία που διδάσκονται και στα προγράμματα βιωματικών δράσεων που δουλεύουν.

 

Η Απελευθέρωση της Αθήνας

Ο περίπατός μας ξεκινά από τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, όπου μαθαίνουμε για την καμπάνα που σήμανε πρώτη την απελευθέρωση της Αθήνας από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και το τέλος της Γερμανικής Κατοχής στις 12 Οκτωβρίου του 1944. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη και στο μικρό πάρκο φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία μαζί με τα παιδιά, αφού αφηγηθούμε το πώς κατέβηκε η Γερμανική σημαία στη διάρκεια της Κατοχής από τον Ιερό Βράχο.

Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα

Περπατάμε στην οδό Τριπόδων και μαθαίνουμε για την ιστορία του αρχαιότερου δρόμου στον κόσμο. Γνωρίζουμε το Μνημείο του Λυσικράτη και την Ιστορία του. Ανακαλύπτουμε τι σήμαινε το Θέατρο για τους Αρχαίους  Αθηναίους και μετά, μπαίνοντας στη μηχανή του χρόνου φτάνουμε σε ένα μοναστήρι που δεν υπάρχει πια αλλά συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Αθήνας. Από εκεί ξεκινά ένας περίπατος στα Αναφιώτικα και το ταξίδι μας στην ιστορία μας οδηγεί στην εποχή του Όθωνα.

Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

16 Απρίλη 1934. Κυδαθηναίων 9. Καινούργιο σπίτι. Το δωμάτιό μου δεν το έχω συνηθίσει ακόμη απέναντι στο τραπέζι που εργάζομαι, τα μανταλωμένα παραθυρόφυλλα αφήνουν μια στενή στήλη φωτός που μου καίει τα μάτια μόλις σηκώσω το κεφάλι από τα χαρτιά μου. Είμαι εδώ δυο μήνες και τέσσερις μέρες σπαταλημένους…» Γιώργος Σεφέρης

Στην Πλάκα έζησαν και δημιούργησαν σημαντικοί λογοτέχνες και ποιητές. Στον εκπαιδευτικό αυτό περίπατο θα ακολουθήσουμε τα ίχνη ποιητών και πεζογράφων που έζησαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιούργησαν στην καρδιά της Αθήνας, αποτυπώνοντας στιγμές της ιστορίας της και μεταφέροντάς μας εικόνες από πολλές και διαφορετικές εποχές.

Θα ξεκινήσουμε από την οδό Τριπόδων -έναν δρόμο με ιστορία 25 αιώνων- που τον αναφέρει ο Παυσανίας, στο «Ελλάδος Περιήγησις»: «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί»

Θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ποιητών, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, που έζησε για αρκετούς μήνες στην περιοχή και δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, μαθαίνοντας πως ο ρομαντισμός επηρέασε τη στάση πολλών καλλιτεχνών της εποχής του.

Θα περπατήσουμε ως τα σπίτια όπου έζησαν ο Δροσίνης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Ραγκαβής… Θα δούμε όμως και πως αποτυπώθηκε η εικόνα της πόλης στη λογοτεχνία.

Ρωμαϊκή Αθήνα

Ο περίπατός μας θα μας οδηγήσει στην Πύλη του Αδριανού, στα Ρωμαϊκά Λουτρά, του Ζαππείου κι από εκεί θα περπατήσουμε ως τη Ρωμαϊκή Αγορά, τους Αέρηδες και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ανακαλύπτοντας τι είναι αυτό που γοήτευσε τους Ρωμαίους και τους οδήγησε να κάνουν τόσα έργα και να αφήσουν σημαντικά μνημεία που θαυμάζουμε ακόμη και σήμερα.

Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν

Ο περίπατός μας ξεκινά από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα που βρίσκεται στο Ζάππειο και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Μνημείο του Λυσικράτη. Μαθαίνουμε για τη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με τον χώρο, για τη διαμάχη του με τον Έλγιν και το ποίημα «Η κατάρα της Αθηνάς», αλλά και για τα όσα έκανε για την Ελλάδα. Τέλος μαθαίνουμε ποια ήταν η σχέση του με την πιο διάσημη ιστορία τρόμου όλων των εποχών.

Οι Αέρηδες και οι Δερβίσηδες

Στον περίπατό μας στους δρόμους της Πλάκας μαθαίνουμε ποιο είναι το παλιότερο σπίτι της Αθήνας, γνωρίζουμε τα Λουτρά των Αέρηδων και μαθαίνουμε για το Ωρολόγιο του Κυρρήστου που θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός – ωρομετρικός σταθμός του κόσμου. Μιλάμε ακόμη για τη σχέση που είχε ο χώρος αυτός στην πιο πρόσφατη ιστορία με τους περίφημους Δερβίσηδες. Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά μια ιστορία- παραμύθι στον χώρο μπροστά στους «Αέρηδες».

Αφήστε μια απάντηση