Ο τόπος μας

Η όμορφη πόλη μας είναι χτισμένη σε οροπέδιο, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων πράγμα που της χαρίζει υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Οι Γαργαλιάνοι είναι η πατρίδα του ήρωα Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα προς τιμήν του οποίου γίνονται κάθε καλοκαίρι τα Αγαπήνεια, πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν 20 μέρες.

Επίσης είναι πατρίδα του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του Γ΄.

Το ιδιαίτερο όνομα της πόλης οφείλεται σε Βενετό αξιωματούχο με το όνομα  Gargalo ή Gargaliano. Άλλωστε όλη η γύρω περιοχή ήταν βενετική κτήση.

Η ιστορία όμως της περιοχής φτάνει πολύ πίσω, στα Ομηρικά χρόνια, αφού εδώ ήταν το βασίλειο του μυθικού βασιλιά Νέστορα.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης οι Γαργαλιάνοι συμμετείχαν με σχεδόν 1.000 εθελοντές που στρατολόγησε ο Μακρυγιάννης.

Μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε μια πλούσια αγροτική περιοχή με κύρια προϊόντα τη σταφίδα και το ελαιόλαδο.

Σήμερα οι Γαργαλιάνοι είναι μια όμορφη μικρή πόλη που ανήκει στο δήμο Τριφυλίας κι έχει περίπου 7.000 κατοίκους. Υπάρχει αθλητικό κέντρο με γήπεδο και κλειστό Γυμναστήριο, Κέντρο Υγείας, δύο Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Λειτουργούν πολιτιστικοί σύλλογοι, θεατρικές ομάδες και υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα Τέλλος Άγρας.

Το επίνειο των Γαργαλιάνων είναι η Μαραθόπολη, ένα γραφικό ψαροχώρι με μεγάλη τουριστική κίνηση και απίστευτη θέα στο νησάκι Πρώτη.

Αυτό το παράξενο νησάκι σε σχήμα κροκοδείλου, πήρε το όνομά του από το θαλασσινό θεό Πρωτέα και στα χρόνια της επανάστασης ήταν ορμητήριο πειρατών.

Οι Γαργαλιάνοι περιβάλλονται από υπέροχες παραλίες όπως είναι η Χρυσή Ακτή, το Βρωμονέρι, ο Λαγκούβαρδος, ο Μπάρλας, η Βουρλιά…

 

 

 

Στην πόλη μας, εκτός από τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής θα βρείτε ζεστούς, χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους και εξαιρετικά προϊόντα με πρώτο και καλύτερο το λάδι.

Αφήστε μια απάντηση