Γκουέρνικα από την ΣΤ τάξη

1

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ | Κατηγορία Εικαστικές Δημιουργίες, Σχολικό Έτος 2016-17 | , στις 07-11-2016

Το 1936, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει ο πρόδρομός του, ο εμφύλιος της Ισπανίας. Ο φασίστας Φράνκο μαζί με τον Χίτλερ ισοπεδώνουν τη Guernica, ένα χωριό που η θέση του δεν εξυπηρετούσε κανένα στρατιωτικό σκοπό.

Η Guernica δείχνει το πρόσωπο της φασιστικής θύελλας που θα ερχόταν. Λίγα χρόνια αργότερα και η Ελλάδα θα βιώσει πολλές «Guernica». Δίστομο, Κάντανος είναι μόνο μερικά μέρη όπου οι Ναζί έδειξαν όλη τους τη φρίκη.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το ηρωικό «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό, πήραμε τα στοιχεία της Guernica και τα ανασυνθέσαμε φτιάχνοντας τη «δική» μας Guernica. Αναλύοντας το έργο έγιναν κατανοητά: ο συμβολικός χαρακτήρας του έργου, η παραμόρφωση που εντείνει την έκφραση των συναισθημάτων, καθώς και η αξία της τονικής κλίμακας.

Στόχος ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα καινοτόμα στοιχεία του ύφους του Picasso, να συλλάβουν το διαχρονικό μήνυμα που φέρει το έργο και να συνειδητοποιήσουν ότι η Τέχνη εκφράζει αλήθειες, έστω και κωδικοποιημένα με την κατάλληλη χρήση των πλαστικών στοιχείων.

(1)

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τέλειο μου αρέσει πολύ! Μράβο σας…

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση