Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στην Προεδρική Φρουρά

2

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ | Κατηγορία Επισκέψεις Σχολείου, Σχολικό Έτος 2013-14 | , στις 29-01-2014

Μια από τις καλύτερες επισκέψεις μας ήταν αυτή στην Προεδρική Φρουρά. Η πρώτη μας εικόνα ήταν ένας εύζωνας που στεκόταν έξω από την κεντρική πόρτα. Όμως την πόρτα μας την άνοιξε ένας αξιωματικός για να μας οδηγήσει σε μια αίθουσα.

Εκεί, μας έδειξε διάφορες στολές των ευζώνων, όπως την κρητική, την ποντιακή και τη χειμερινή στολή. Στην ίδια αίθουσα υπήρχε μια βιτρίνα με αντίγραφο της στολής του Κολοκοτρώνη.

DIGITAL CAMERA

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργαστήριο του ράφτη, όπου μας έδειξαν τη στολή του εύζωνα:

  • γιλέκο μαύρο με χρυσό,
  • φέσι κόκκινο με μαύρη φούντα μέχρι των ωμό,
  • φουστανέλα με 400 πιέτες, όσες τα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς,
  • ζώνη με θήκη για μπαρούτι και ένα πελώριο σπαθί που αστράφτει στον ήλιο και
  • τα τσαρούχια: είναι κόκκινα φτιαγμένα από δέρμα και μπροστά στη μύτη τους έχουν μαύρη φούντα, φτιαγμένη από μαλλί προβάτου. Από κάτω έχουν ένα πέταλο και καρφιά για να ακούγονται δυνατά.

DIGITAL CAMERA

Κατόπιν, ο ίδιος αξιωματικός μας εξήγησε τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εύζωνας και συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1,87 και δεν θα πρέπει να έχει σκουλαρίκια και τατουάζ.

Μάθαμε πως οι εύζωνες θα πρέπει να μένουν ακίνητοι και να μην ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Προκειμένου να ξεκουραστούν, οι εύζωνες ανά μισή ώρα κάνουν κάποιες κινήσεις και ανά μία ώρα αλλάζουν.

Η προεδρική φρουρά είναι μια τιμητική φρουρά, τιμούνται οι Έλληνες πολεμιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα.

Από ένα μαθητή του Ε1.

Επίσκεψη της Ε΄ Τάξης στην Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου

1

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ | Κατηγορία Επισκέψεις Σχολείου, Σχολικό Έτος 2013-14 | , στις 29-01-2014

Πριν από λίγες μέρες η τάξη μας επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στην Ομορφοκκλησιά, το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στην άκρη της πόλης μας, απέναντι από το άλσος Βεΐκου.

DIGITAL CAMERA

Να, πως μας περιγράφει η συμμαθήτρια μας Ιωάννα τις εντυπώσεις της από αυτή την επίσκεψη:

Η Ομορφοκκλησιά είναι αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Είναι ένα  κομψό βυζαντινό εκκλησάκι  που  χτίστηκε το 12ο αιώνα μ.Χ..

Πήρε το όνομά της από τον καλλίγραμμο ψιλόλιγνο τρούλο της, σπάνιος στο είδος του, αφού οι περισσότεροι βυζαντινοί ναοί έχουν τρούλους κοντούς και πλατιούς.

Είναι χτισμένη με πέτρες, ψημένα τούβλα, και χαλίκια τα οποία προμηθεύονταν από κοντινό ρέμα γι αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε ανάμεσα τους και κάποια κοχύλια!!
Ο ρυθμός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και το εσωτερικό της κοσμούν σπάνιες αγιογραφίες, εμπνευσμένες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μερικές από τις οποίες σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

DIGITAL CAMERA

Μια από αυτές είναι και ο εντυπωσιακός Παντοκράτορας με το πρόσωπο του Χριστού να μας κοιτά αυστηρά, αλλά συγχρόνως με πατρικό ενδιαφέρον και αγάπη. Άλλες αγιογραφίες  είναι ο Μυστικός Δείπνος και ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Γεωργίου στον τροχό.

Οι μαθητές του Ε΄2 αναβιώνουν το έθιμο της Ειρεσιώνης

2

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ | Κατηγορία Εικαστικές Δημιουργίες, Εορταστικά Έθιμα και Παραδόσεις, Σχολικό Έτος 2013-14 | , στις 29-01-2014

Γνωρίζετε ότι και στην αρχαία Ελλάδα στόλιζαν δέντρο όπως συνηθίζουμε να κάνουμε εμείς σήμερα τις μέρες των Χριστουγέννων;

Το ονόμαζαν Ειρεσιώνη.

Και τα παιδιά έπαιρναν την Ειρεσιώνη, την περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν κάλαντα.

Πράγματι:  η Ειρεσιώνη είναι ο πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου:

Η Ειρεσιώνη (από το έριον = μαλλί) ήταν κλαδί αγριελιάς στολισμένο με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο, διάφορους καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π.) αλλά και μικρά μπουκάλια γεμάτα κρασί, μέλι και λάδι.

Σκοπός του εθίμου ήταν να ευχαριστήσουν οι αρχαίοι τη χρονιά που πέρασε για τη γονιμότητά της και να παρακαλέσουν τη νέα χρονιά να είναι το ίδιο εύφορη.

Photo-0002

Άρα λοιπόν ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι ξενόφερτο έθιμο.

Γι’ αυτό φέτος αποφασίσαμε να στολίσουμε τη δική μας Ειρεσιώνη (φωτογραφία) και να πούμε τα κάλαντα στους συμμαθητές μας με τον τρόπο που τα τραγουδούσαν στην αρχαία Ελλάδα και που σε μετάφραση έλεγαν περίπου τα παρακάτω:

Η Ειρεσιώνη φέρνει κάθε τι καλό
Σύκα και αφράτα ψωμάκια που μας τρέφουν
Και μέλι γλυκό και λάδι απαλό
Και ξέχειλες κούπες με καλό κρασί
Για να μεθύσει και να κοιμηθεί

Photo-0002

Επίσκεψη στο ναό του Ολυμπίου Διός της Ε΄ Τάξης

0

Συγγραφέας: 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ | Κατηγορία Επισκέψεις Σχολείου, Σχολικό Έτος 2013-14 | , στις 28-01-2014

Μια από τις καλύτερες εκδρομές μας φέτος ήταν ο ναός του Ολυμπίου Διός.

DIGITAL CAMERA

Μόλις φτάσαμε στο ναό του Ολυμπίου Διός, η ξεναγός μας είπε να κοιτάξουμε την πύλη και να την παρατηρήσουμε. Από τη μέσα πλευρά έγραφε:

«Η πόλη του Ανδριανού και όχι του Θησέα».

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ανδριανός την είχε χτίσει για να ξεχωρίσει την παλιά από την νέα πόλη. Ύστερα, μας έδειξε το ναό του Δία όπου παλιά είχε το Χρυσελεφάντινο άγαλμά του, ενώ στον εξωτερικό χώρο είχε τον αδριάντα του Ανδριανού, ο οποίος σεβάστηκε τους αρχαίους ναούς.

Παλιά, ο ναός του Δία είχε 104 κολώνες, όμως  μέχρι σήμερα έχουν σωθεί μόνο 16. Οι κολώνες είχαν Κορινθιακό ρυθμό. Στο κάτω μέρος της κολώνας είναι η βάση της και στο πάνω είναι ο κορμός και ο άβακας.

Ανάμεσα είχαν σπόνδυλους και ήταν ενωμένοι με εμπόλια (ένα είδος κόλλας) και λιωμένο μολύβι. Υπήρχαν δεξαμενές όπου εκεί έκαναν μπάνιο οι παλιοί άνθρωποι. Υπήρχε το ρωμαϊκό λουτρό, όπου κάθε μέρα πλενόντουσαν οι Νύμφες.

Επίσης μας είπε πως οι Αθηναίοι έχτισαν την πύλη του Ανδριανού. Η ξεναγός επίσης μας έδειξε το Ιερό του Κρόνου της Ρέας που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αφιερώθηκε στη λατρεία των γονιών του Δία. Μας είπε και για το Ιερό του Ολυμπίου Διός, που σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε από τον Δευκαλίωνα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Αυτή η εκδρομή άρεσε σε όλους μας πολύ!

DIGITAL CAMERA

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση