23 Απριλίου 2024 – «Το χοροστάσι των απορριμμάτων» – ΚΕΠΕΑ Πραμάντων – Διδακτική επίσκεψη των μαθητών/-τριών Ε΄και ΣΤ’ τάξεων στο Ελληνικό του Δήμου Β. Τζουμέρκων

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε & ΣΤ του σχολείου πραγματοποίησαν ημιημερήσια διδακτική επίσκεψη  στο Ελληνικό Κατσανοχωρίων, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, για να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα «Το χοροστάσι των απορριμμάτων», που υλοποιήθηκε με ευθύνη του ΚΕ.Π.Ε.Α. Πραμάντων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Ιωαννίνων. Στην περιοχή του Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μερικά χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης των Ιωαννίνων, εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ΧΥΤΑ δίνοντας τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση πάσης φύσεων απορριμμάτων και αποβλήτων στο ΧΑΔΑ της Δουρούτης.

Μετά τη λήξη του προγράμματος οι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας, όπου ενημερώθηκαν για το μοναστήρι. Περιηγήθηκαν και θαύμασαν το ορεινό τοπίο και το φαράγγι του Άραχθου ποταμού καθώς και τις γλυπτικές συνθέσεις σύγχρονης τέχνης του καλλιτέχνη Θεόδωρου Παπαγιάννη που, διάσπαρτες στο χώρο, συνυπάρχουν αρμονικά με το τοπίο.

Το χοροστάσι των απορριμμάτων.1png  Καραγκιόζης γλυπτό    Ιερά μονή Τσούκας   

Μουσείο συγχρονης τέχνης Θ. Παπαγιάννης  Κατσίκα γλυπτό   αρχείο λήψης 5

Στιγμιότυπα από τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών/ μαθητριών  (κλικάρετε στην εικόνα για άνοιγμα)

αρχείο λήψης 4  αρχείο λήψης 3  Ελληνικό 12

αρχείο λήψης 1  Ελληνικό 1 Ελληνικό 2 Ελληνικό 3 Ελληνικό 4 Ελληνικό 5 Ελληνικό 6 Ελληνικό 7 Ελληνικό 9  Ελληνικό 13

Ελληνικό 8  αρχείο λήψης 2 Ελληνικό 10  Ελληνικό 11

 

22 Απριλίου 2024 – Συμμετοχή των μαθητών/-τριών των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ στο διαγωνισμό για την ελληνική γλώσσα «ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΕΝΙΚΗ»

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην καλλιέργεια της αγάπης και του ενδιαφέροντος των μαθητών για την ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές διαγωνίζονται στην κατανόηση κειμένου και σε δραστηριότητες που αφορούν το λεξιλόγιο, της λειτουργικής γραμματικής, τις μορφοσυντακτικές δομές και την παραγωγή γραπτού λόγου. 

Ο γλωσσικός διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες των Ε ́και ΣΤ ́ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και υλοποιείται σε δύο άξονες: αφενός ο Κλείταρχος απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που έχουν την ελληνική ως μητρική (ή πρώτη γλώσσα), αφετέρου η Βερενίκη σε μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα ή δικαιούνται διαφοροποιημένη εξέταση. 

Ένας μαθητής και δυο μαθήτριες της ΣΤ τάξης βραβεύτηκαν με ΕΠΑΙΝΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ για την επίδοσή τους στο διαγωνισμό!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό!

Κλείταρχος και Βερενίκη 1    Έπαινος διάκρισης  

(Κλικάρετε στην εικόνα για άνοιγμα)

22 Μαρτίου 2024 – «Διαφορετικότητα και διαφοροποίηση στο σχολικό περιβάλλον» – Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου στις βασικές αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής προσέγγισης και αποδοχής της διαφορετικότητας.  Το σχολείο που μπορεί να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές συνδέεται με τα θεμελιακά ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και σεβασμού μέσα στη σχολική κοινότητα.

Παρουσίαση από το Διευθυντή του σχολείου και προβολή σχετικών βίντεο.  Στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας για τους τρόπους διαχείρισης της διαφορετικότητα στην καθημερινή διδακτική πρακτική μέσα στη σχολική τάξη.

Μια όψη της διαφορετικότητας

Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας