RSS Feed for This PostCurrent Article

53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο στα πλαίσια των “Δημητρίων”, για τα οποία σας ενημερώσαμε στο προηγούμενο τεύχος,το Νοέμβριο, γίνεται στη Θεσσαλονίκη ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, όπου σκηνοθέτες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες παρουσιάζουν πρωτότυπες ταινίες με σύγχρονα θέματα, που δημιούργησαν τη χρονιά που πέρασε. Οι κινηματογραφικές αυτές ταινίες είναι ποιοτικές, προβάλλονται στον κινηματογράφο της πόλης «Ολύμπιον» καθώς και σε χώρους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης (Μουσείο κινηματογράφου). Στο τέλος απονέμονται βραβεία.
Φέτος το 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου έκανε πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου 2012. Στο φεστιβάλ προβλήθηκαν 149 ταινίες από 54 χώρες. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον». Εμείς πληροφορηθήκαμε τα βασικότερα και σας ενημερώνουμε.
• Βραβείο καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος – Θ. Αγγελόπουλος» , αλλά και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) έλαβε η ταινία «Μια Πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ.
• Στην πολυσυζητημένη ταινία «Μούχλα» του Τούρκου σκηνοθέτη Αλί Αϊντίν απονεμήθηκε ο «Αργυρός Αλέξανδρος».
• Το 3ο βραβείο «Χάλκινος Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία «Επίλογος» του Ισραηλινού σκηνοθέτη Αμίρ Μανούρ.
• Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ισπανό Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία του «Εδώ κι εκεί».
• Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας πήρε η Πολωνίδα Γιούλια Κίγιοβσκα, πρωταγωνίστρια στην ταινία «Αγάπη».
• Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία του Έκτορα Λυγίζου, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», πήρε ο Έλληνας Γιάννης Παπαδόπουλος.
Πολλά άλλα βραβεία και έπαινοι δόθηκαν, η πόλη μας κατακλύστηκε από ανθρώπους της 7ης τέχνης, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και ανέδειξε πολιτιστική ποιότητα δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να απολαύσουν τέτοιες ποιοτικές ταινίες.
Οι κινηματογραφόφιλοι της Θεσ/νίκης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 15 Μαρτίου 2013 για το 15ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
δημοσιογράφος Μαυρίδης Γιάννης
αρχισυντάκτες Τσαλταμπάση Μ., Παπαδόπουλος Β.

Trackback URL



Sorry, comments for this entry are closed at this time.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση