ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δεκ 201919

 

18 Νοεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των παιδιών

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση. Στο σχολείο μας με βάση τη σχετική εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ΕΞΕ-178424-2019-Ευρωπαϊκή-Ημέρα-για-την-Προστασία-των-Παιδιών έγιναν δράσεις  με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και της προστασίας των παιδιών. Τις δράσεις οργάνωσαν και συντόνισαν η ψυχολόγος κ. Καλαϊτζίδου Παρασκευή και η κοινωνική λειτουργός κ. Χυδίρογλου Λεμονιά.

Προβολή της ταινίας «Το μυστικό της Νίκης»

Η Νίκη είναι ένα μικρό κοριτσάκι που δέχεται επίσκεψη από έναν κύριο, ένα νέο «φίλο», που της προσφέρει δώρα, τη βοηθά να διαβάσει και παίζει μαζί της. Στο τέλος, όμως, φαίνεται να μην έχει και τόσο φιλικές διαθέσεις, αφού της ζητάει να παίξουν το παιχνίδι των αγγιγμάτων και να το κρατήσουν μυστικό. Η μικρή Νίκη, γνωρίζοντας τον «κανόνα του εσωρούχου» αντιδρά έντονα, τρέποντάς τον σε φυγή. Στο μεταξύ την επισκέπτεται μια νεράιδα, στην οποία αφηγείται ό,τι έχει συμβεί, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά να μιλάνε για τέτοια περιστατικά. Η ιστορία της μικρής Νίκης έχει σκοπό να δείξει στα παιδιά ότι υπάρχουν κάποια «μυστικά» που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και δεν πρέπει να τα κρατάμε, όσο «φίλος» μας κι αν είναι αυτός που μας το ζητάει. Τέλος, τους εξηγεί ότι σε περίπτωση που αισθανθούν άβολα πρέπει αμέσως να αντιδράσουν και να το πουν σε κάποιον μεγαλύτερο, όπως ακριβώς έκανε η Νίκη.

Βιωματικές δράσεις

Μέσα από παιχνίδια και ζωγραφιές μάθαμε ποια είναι τα καλά και ποια τα κακά μυστικά και ποια είναι τα καλά και κακά αγγίγματα. Μάθαμε τον «κανόνα του εσώρουχου» και ζωγραφίσαμε τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και μπορούμε να τους εκμυστηρευτούμε οτιδήποτε μας συμβεί.

          

Αφήστε μια απάντηση

Πρόσφατα σχόλια

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ    Top
     
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων