αθλήματα με ειδικές ανάγκες

 

Το Βόλεϊ  Καθιστών εμφανίστηκε στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1950 ως ένας συνδυασμός του Βόλεϊ και ενός Γερμανικού αθλήματος που ονομάζεται Sitzball. Το 1960 άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό και έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα γρήγορο και συναρπαστικό άθλημα το οποίο αναπτύσσεται σε περισσότερες από 50 χώρες.

 

Το Βόλεϊ Καθιστών απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες των κάτω άκρων και υπάρχουν δύο κατηγορίες αθλητών: η D (Disabled) και η MD (Minimally Diasabled). Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία κάθε μιας, η D περιλαμβάνει αθλητές με μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας από αυτούς που ανήκουν στην MD. Στη διάρκεια ενός αγώνα μόνο ένας αθλητής MD επιτρέπεται να αγωνίζεται σε κάθε ομάδα.

Οι κανόνες του Βόλεϊ Καθιστών δεν διαφέρουν παρα ελάχιστα από αυτούς του Βόλεϊ που γνωρίζουμε. Στόχος του παιχνιδιού είναι η μπάλα να ακουμπήσει στο έδαφος στο κομμάτι του γηπέδου που είναι ανεπτυγμένη η αντίπαλη ομάδα. Σημαντικό είναι πως σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος με κάποιο μέρος του σώματός τους από τη λεκάνη ως τους ώμους.

Το Βόλεϊ Καθιστών παίζεται από δύο ομάδες των έξι παικτών, ένας εκ των οποίων είναι ο libero. Ο παίκτης libero είναι ένας καθαρά αμυντικός παίκτης ο οποίος δεν παίρνει συνήθως μέρος στις επιθετικές κινήσεις της ομάδας. Θα τον διακρίνετε εύκολα καθώς συνήθως φοράει αθλητική φανέλα διαφορετικού χρώματος από την υπόλοιπη ομάδα .

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.