Τα όνειρα του σκιάχτρου – Κατανόηση και αποδοχή

Ιούν 201420

Με αφορμή το ποίημα «Το σκιάχτρο», του βιβλίο της Γλώσσας μας, συζητήσαμε πώς βλέπει ο κόσμος τα σκιάχτρα και τι μπορεί να νιώθουν τα ίδια. Έπειτα παρακολουθήσαμε την όμορφη ταινία με τίτλο «Το σκιάχτρο».

Η ταινία συγκίνησε πολύ τα παιδιά. Το επόμενό μας βήμα ήταν να ρωτήσουμε αν είχαν νιώσει τα ίδια ποτέ σκιάχτρα για κάποιους. Αρκετά απάντησαν θετικά. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, κάποιοι συμμαθητές τους αντιμετώπιζαν σαν σκιάχτρα. Η ερώτηση που ακολούθησε ήταν: Ποιους έχουν αντιμετωπίσει οι ίδιοι ως σκιάχτρα. Κι εκεί πάλι ανάλογες απαντήσεις: τους ξένους, τους διαφορετικούς ανθρώπους, τους γονείς, τους δασκάλους, τους συμμαθητές τους ιδιαίτερα εκείνους που ξεχώριζαν για κάποιο λόγο.
Δεν προχωρήσαμε σε κρίσεις και σχόλια. Αφήσαμε ελεύθερες τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν να γράψουν μια ευχή που κάνει το σκιάχτρο και να την κολλήσουν στο σκιάχτρο που είχαμε ήδη κατασκευάσει. Το σκιάχτρο και οι ευχές του παρέμειναν στην τάξη όλη τη χρονιά, για να μας θυμίζουν ότι όλοι έχουν αισθήματα, επιθυμίες, όλοι ζητούν αγάπη και συντροφιά. Και ότι ο κόσμος είναι πιο όμορφος όταν δε βλέπουμε κανέναν σα σκιάχτρο.

skiahtro

Ευχαριστούμε πολύ την κα Μαρίνα Σούκα, για την ιδέα.

Αφήστε μια απάντηση

ΑρχείοTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων