2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Πρόσφατα άρθρα

Δημοσιεύσεις

Κατηγορίες θεμάτων

Αναζήτηση


Ώρα Ελλάδος...

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

Επισκέπτες από 1/6/2018

Πλανητάριο (Δεκέμβριος 2011)

Φέτος λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η τάξη  μας πήγε  σε μία πολύ ωραία εκδρομή στο Πλανητάριο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγκρού και είδαμε ένα εκπληκτικό θέαμα.

Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις δυνάμεις του Ήλιου και για τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας και πώς μας προστατεύει από τις κακιές καιρικές συνθήκες.

Λίγες πληροφορίες που βρήκαμε στο Internet για τον Ήλιο:

Ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τον Ήλιο. Από τη γέννηση του

πλησιέστερου σε μας  άστρου ως  το θάνατό του και από τους αρχαίους

πολιτισμού της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας

επίγεια και διαστημικά μας τηλεσκόπια, το ταξίδι αυτό μας

αποκαλύπτει ότι ο Ήλιος είναι το πλησιέστερο αλλά και ένα πολύ <<δραστήριο>>

άστρο.

Για τους αστρονόμους ο Ήλιος είναι ένα τεράστιο εργαστήρι για τη λεπτομερή μελέτη της δομής και της ενέργειας που εκπέμπουν τ` άστρα. Με διάμετρο 1.400.000 χιλιομέτρων, ο Ήλιος έχει πάνω από 1.000.000 φορές μεγαλύτερο όγκο από τη Γη. Με οποιοδήποτε φίλτρο και αν τον παρατηρήσουμε, το άστρο της ημέρας είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Σε απόσταση 150.000.000 χιλιομέτρων περίπου, είναι το πλησιέστερο σε μας άστρο, αλλά παρ` όλα αυτά το φως του, κινούμενο με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, χρειάζεται 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, για να φτάσει από εκεί μέχρις εδώ.

Ο φωτεινός δίσκος που βλέπουμε καθημερινά είναι η ορατή, λεπτή του επιφάνεια και ονομάζεται φωτόσφαιρα. Η θερμοκρασία σ` αυτό το στρώμα φτάνει τους 6.000 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία δηλαδή που εξαερώνει ακόμη και μέταλλα. Πάνω από τη φωτόσφαιρα βρίσκεται η κατώτατη στοιβάδα της ηλιακής ατμόσφαιρας που ονομάζεται χρωμόσφαιρα και έχει θερμοκρασία 100.000 βαθμών Κελσίου. Τέλος, πάνω από τη χρωμόσφαιρα βρίσκεται το στέμμα του Ήλιου, η εξωτερική στοιβάδα της ατμόσφαιράς του, που εκτείνεται σε απόσταση 3.500.000 χιλιομέτρων και έχει θερμοκρασία που φτάνει τους 2.000.000 βαθμούς Κελσίου.

Από το κέντρο του Ήλιου τεράστιες ποσότητες ενέργειας εκπέμπονται και ανεβαίνουν αργά από τον πυρήνα προς την επιφάνεια, όπου με ειδικά φίλτρα μπορούμε να διακρίνουμε ένα ακανόνιστο πεδίο από κόκκους που διαρκούν μερικά μόνο λεπτά. Έχουν διάμετρο 1.000 περίπου χιλιομέτρων και είναι οι κορυφές ανοδικών ρευμάτων υπερθερμασμένων αερίων που μοιάζουν με φυσαλίδες ατμού σ` ένα καζάνι που βράζει. Οι ηλιακές κηλίδες αντίθετα μοιάζουν με μαύρα σημάδια στο πρόσωπο του Ήλιου και είναι περιοχές με τη μισή θερμοκρασία από τη γύρω τους περιοχή. Αποτελούν πηγές έντονων μαγνητικών διαταραχών, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται με κανονικό ρυθμό κάθε 11 περίπου χρόνια.

Ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του μια φορά κάθε 27 μέρες και με ειδικά φίλτρα μπορούμε να μελετήσουμε άνετα τις διάφορες δραστηριότητες των αερίων της ηλιακής ατμόσφαιρας. Στη χρωμόσφαιρα, για παράδειγμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιακά φαινόμενα, τις προεξοχές. Τεράστιοι χείμαρροι υπερθερμανσμένων αερίων εκσφενδονίζονται συνεχώς με τρομακτικές ταχύτητες σε ύψος εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

Το βιαιότερο όμως είδος διαταραχών στον Ήλιο είναι οι εκλάμψεις που σχετίζονται με ισχυρά μαγνητικά πεδία και μπορούν να παρομοιαστούν με την έκρηξη δισεκατομμυρίων βομβών υδρογόνου. Τα πυρακτωμένα τους αέρια εκσφενδονίζονται σαν πύρινες γλώσσες που ξεδιπλώνονται και ορμούν στο διάστημα με τέτοια δύναμη, ώστε πολλές φορές αντί να ξαναπέσουν στον Ήλιο χάνονται στο κενό. Οι εκρήξεις αυτές απελευθερώνουν τεράστια κύματα ενέργειας και ατομικών σωματιδίων που αποτελούν τον ηλιακό άνεμο. Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του γήινου μαγνητικού πεδίου έχει παράξενα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων είναι και η εμφάνιση ενός από τα ωραιότερα παιχνίδια της φύσης: του βόρειου και του νότιου Πόλου!

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε από της μαθήτριες της ΣΤ2 : Σότα Μαρία, Γκέκα Δήμητρα, Νακιτζιόμπα Ελένη, Κοντού Ραφαηλία με πληροφορίες που συλέχθηκανα από to Internet

137 σχόλια

  1. Comment from Nancy       Απάντηση
    Time 11 Απριλίου, 2013 στις 1:15 μμ

    cool!!!:)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *