Διδακτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς

paradosi sunoikia coverΤην Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 οι μαθητές της Ε΄ τάξης  επισκέφτηκαν την περιοχή Ντολτσό στην πόλη της Καστοριάς και πήραν μέρος στο ημερήσιο πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, «Ντολτσό: Μια παραδοσιακή συνοικία της Καστοριάς στο πέρασμα του χρόνου».

Είναι μια παλιά συνοικία του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου κυριαρχούν αστικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αποτελεί πεδίο μελέτης για να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η υλική πολιτισμική κληρονομιά δεν είναι ένα σύνολο από αντικείμενα, με μόνο σκοπό τη συντήρησή τους για ιστορικούς και ηθικούς λόγους, αλλά ένα αναπόσπαστο, λειτουργικά ενταγμένο, τμήμα της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες,  ακολούθησαν συγκεκριμένη διαδρομή  αποτυπωμένη σε χάρτες της περιοχής και η οποία περιλάμβανε  επτά σημεία/σταθμούς παρατήρησης και εργασίας. Οι μαθητές σε ρόλο περιηγητή, περιηγήθηκαν, παρατήρησαν, συσχέτισαν και διαπίστωσαν. Έπαιξαν το ρόλο του αρχιτέκτονα, το ρόλο του επενδυτή και το ρόλο του ενεργού πολίτη.

Screenshot 17Στη συνέχεια σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της παλιάς Καστοριάς οι μαθητές  επισκέφτηκαν το το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη το οποίο στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς.  Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται παλιές φωτογραφίες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής των Καστοριανών. Επίσης αναπαρίστανται οι εσωτερικοί οικιακοί χώροι, το υπνοδωμάτιο, ο οντάς, το σαλόνι καθώς και οι χώροι εργασίας όπως το εργαστήριο γούνας και οι αποθήκες. Στο υπόστεγο του κτιρίου διατηρούνται το κελάρι των κρασιών, η αποθήκη τροφίμων και το ζυμωτήριο. 

39 45

38 5

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση