Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. 

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών  Αμερικής.   Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων.

              

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. 

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Για περισσότερα σχετικά με την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα.

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τον μεγάλο ξεσηκωμό, την παλιγγενεσία, που χάρισε στο έθνος μας την πολυπόθητη ελευθερία και ανεξαρτησία του.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19, φέτος η γιορτή του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ανά τάξη διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα Webex.

Χρόνια Πολλά 

Επανάσταση 1821

Πρόσωπα και γεγονότα της   Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από κείμενα και video.    Κάνε ΚΛΙΚ στις εικόνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοτικά τραγούδια για το ΄21 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ήρωες του ΄21 μέσα από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα

Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα είναι σειρά κόμικς που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το 1951  από τις Εκδόσεις Πεχλιβανίδη. Σκοπός της ήταν η παρουσίαση κλασικών έργων της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας σε εύληπτη εικονογραφημένη μορφή που προορίζονταν κυρίως για τους μικρούς μαθητές. 

Πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε ήταν ένα από τα πιο κλασικά και γνωστά παγκόσμια έργα: Οι άθλιοι, του Βίκτωρος Ουγκώ. Ακολούθησαν και άλλα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από εικονογραφημένες διασκευές.

 Τα Κλασσικά Εικονογραφημένα αποτέλεσαν μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας για περίπου δυο δεκαετίες, και σύντροφο της παιδικής και νεανικής ηλικίας χιλιάδων Ελλήνων. Σήμερα οι πρώτες εκδόσεις αποτελούν συλλεκτικά αντικείμενα.

Διαβάστε για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 μέσα στις σελίδες των Κλασσικών Εικονογραφημένων.



Λήψη αρχείου

Για περισσότερες ιστορίες για τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα στο site της Σχολικής Βιβλιοθήκης .

https://blogs.sch.gr/lib2dimar/

 

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται για 2 εβδομάδες  η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχή μας σύμφωνα με την αρ.πρωτ.29657/ΓΔ4/12-03-2021  εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Τα μαθήματα θα συνεχιστούν με σύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Webex.   Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων  για κάθε τάξη παραμένει  ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα διαστήματα που το σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του. 

Το ωράριο λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα Δημοτικά, όπως καθορίστηκε από το ΦΕΚ 5044/14-11-2020 τ. Β΄ θα είναι από τις 14:00 – 17:20 καθημερινά συμπεριλαμβανομένου και 3 μικρών διαλειμμάτων.

6η Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής, πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. 

                           

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση