Σήμερα οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και σε συνάφεια με σχετική ενότητα του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαιώματα των παιδιών για μόρφωση, παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία*Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή“.

Η υπόθεση της ταινίας: Η μικρή Μπαχτάι  ακούει το γειτονόπουλό της να διαβάζει, και μαγεύεται. Θέλει και αυτή να πάει σχολείο. Θέλει και αυτή να μάθει γράμματα, να πλησιάσει τη γνώση, να μάθει την αλήθεια. Ομως δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τετράδιο και μολύβι!  Το μικρό κορίτσι καταφεύγει στην ανταλλαγή. Παίρνει τέσσερα αυγά και προσπαθεί να τα ανταλλάξει με τα αγαπημένα τετράδιο και μολύβι…

Μετά από πραγματική Οδύσσεια τα καταφέρνει! Ομως, δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα, από εδώ μόλις αρχίζουν. Η «διαδρομή» της από το σπίτι της (τη σπηλιά της σωστότερα) στο σχολείο (υπαίθριο) είναι τόσο σκληρή και επικίνδυνη, όσο η καθημερινή αφγανική πραγματικότητα. Η μικρή πέφτει πάνω στις διάφορες συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο. Αλλά και με τις θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις! Οι συμμορίες που κυνηγούν τη μικρή «παίζονται» από παιδιά – η πραγματικότητα αναπαριστάται από παιδικά παιχνίδια. Η ταινία είναι αλληγορική και τα μηνύματά της πολλαπλά…

Η προβολή της ταινίας αποτελεί συνέχεια ανάλογης προβολής που είχε γίνει κατά την περασμένη σχολική χρονιά  με θέμα την εκπαίδευση στον κινηματογράφο,  όταν οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία “Ο Ψύλλος“.

Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα για την εκπαίδευση στον κινηματογράφο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας “Το καναρινί ποδήλατο“, που είναι προγραμματισμένη για το α’ δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

* Σημείωση: Η προβολή αποσπασμάτων κινηματογραφικών έργων γίνεται  σε πλήρη συμφωνία με όσα ορίζονται από το Ν. 2121/1993, άρθρο 19 περί παράθεσης αποσπασμάτων, άρθρο 21 περί αναπαραγωγής για διδασκαλία και άρθρο 27 για δημόσια παράσταση στο πλαίσιο της δραστηριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.