Σήμερα, Παρασκευή 6 Απριλίου, κατά το Β’ δίωρο του προγράμματος, οι μαθητές μας παρακολούθησαν την ταινία “Ο Ψύλλος”. Η ταινία παρουσίαζε με τον πιο απλό και ρεαλιστικό τρόπο εικόνες μιας Ελλάδας που στους μαθητές μας φαίνεται τόσο μακρινή, μα είναι μόλις μια γενιά μακριά. Το σχολείο της μαθητικής ποδιάς και του χάρακα της τιμωρίας. Τη ζωή στο χωριό που οι ασχολίες και τα μέσα του καθημερινού αγώνα της επιβίωσης σήμερα υφίστανται αποκλειστικά ως αντικείμενα και λειτουργίες λαογραφικού ενδιαφέροντος. Ένα μόνο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Το όνειρο των παιδικών ματιών, τα ταξίδια που θέλουν να κάνουν, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού τους κόσμου, τα φτερά που τα βοηθούν να πετάξουν μακριά.

Σε αυτά τα όνειρα ήταν αφιερωμένη η ταινία που προβλήθηκε και στα μάτια των δικών μας μαθητών είδαμε την ικανοποίησή τους. Στα 90 λεπτά της ταινίας, παρά τους αργούς ρυθμούς της που παρασάγγας απέχουν από την αισθητική του βιντεοκλίπ της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής,  οι μαθητές παρέμειναν προσηλωμένοι, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο να δουν , να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν το λεκτικό και εικαστικό της  περιεχόμενο.

Η αξιοποίηση της αίθουσας εκδηλώσεων για την προβολή της ταινίας, τέταρτη κατά σειρά δραστηριότητα του σχολείου που γίνεται μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων στο χώρο αυτό, καταδεικνύει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου χώρου που υποστηρίζει αρμονικά τη διδακτική, παιδαγωγική και ψυχαγωγική λειτουργία του σχολείου.

Υπενθυμίζουμε πως στο διάστημα των 2 εβδομάδων από τον καθαρισμό και εξοπλισμό της αίθουσας έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτή: 1) Η εκδήλωση της 25ης Μαρτίου, 2) η ενημέρωση για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, 3) η ενημερωτική συνάντηση γονέων- διευθυντή και 4) η σημερινή προβολή της ταινίας. Επίσης η αίθουσα αξιοποιείται κατά το διάστημα αυτό για να υποστηρίξει τις καθημερινές δραστηριότητες στο μάθημα της θεατρικής αγωγής.

Αυτό που απομένει για να καταστεί πλήρως λειτουργική είναι ο εξοπλισμός της, καθώς τα καθίσματα μάς έχουν παραχωρηθεί προσωρινά, ο ηχητικός εξοπλισμός δεν είναι κατάλληλος για εσωτερικούς χώρους ενώ και ο εξοπλισμός προβολής είναι ελλιπής.