Γενικά

Πληροφορίες για τον τόπο μας:

Το Αίγιο (μπαλκόνι στον Κορινθιακό)

Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νομό Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βρίσκεται 174 χμ από την Αθήνα, 39 χμ από την Πάτρα, 53 χμ από τα Καλάβρυτα,16 χμ. από το Διακοπτό και κοντά στο δημοφιλή ορεινό όγκο της Κορινθίας. Απλώνεται στις όμορφες ακτές του Κορινθιακού κόλπου ενώ είναι χτισμένο σε λόφο ύψους 65 μ. περίπου από τη θάλασσα.

Το Αίγιο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου στο νομό Αχαΐας, επαρχία Αιγιαλείας. Η πόλη, μπαλκόνι στον Κορινθιακό, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και απλώνεται σε τρία επίπεδα: α’ την παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη), β’ γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη), γ’ την άνω πόλη όπου βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο και ο συνοικισμός. Στην επάνω πόλη κτισμένη πάνω σε νεογενείς κροκαλοπαγείς βαθμίδες, εκτείνεται το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και στον παραλιακό συνοικισμό, που είναι μία στενή λωρίδα εδάφους εκτεινόμενη από την θέση Μυρτιά μέχρι του Αγίου Νικολάου. Οι βαθμίδες αυτές βρίσκονται σχεδόν στη μέση της νεότατης προσχωσιγενούς πεδιάδας του Αιγίου, η οποία προσχώνεται συνέχεια από τους καταρρακτώδεις χείμαρρους Μεγανίτη, Σελινούντα, Κερυνίτη και Βουραϊκό.

Το Αίγιο (αρχαίο Αἴγιον, λατινικά: “Aegium”, στο Mεσαίωνα: “Βοστίτσα”, “Vostizza”) έχει σήμερα 25.795 κατοίκους  (Δημοτική Ενότητα Αιγίου, ΕΛΣΤΑΤ 2021), 20.249 κατοίκους ως Δημοτική Κοινότητα, ΕΛΣΤΑΤ 2021). Είναι έδρα του Δήμου Αιγιαλείας. Ως Δήμος Αιγιάλειας αποτελείται από 46.990 κατοίκους με έκταση 729,42 τ.χλμ.

Η ονομασία:

  • κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου.
  • Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα ἀΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός.
  • Άλλη άποψη υποστηρίζει, ότι η ονομασία του Αιγίου προέρχεται από το επίθετο του Ποσειδώνα «αίγιος», ενώ κατά τον καθηγητή Παύλο Καρολίδη το όνομα προέρχεται από το Ιωνικό «αιγαί», που σημαίνει θάλασσα
  • Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη Βόστα-Βοστάν και σημαίνει πόλη των Κήπων – Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.

Τοπικά προϊόντα Αιγιαλείας

  • Σταφίδα Κορινθιακή η “Βοστίτσα” (καλλιέργεια από το 1.300 μ.χ)
  • Ελαιόλαδο
  • Κρασιά ονομαστών Οινοποιείων
  • Εσπεριδοειδή
  • Ροδοζάχαρη κ.α.

Αφήστε μια απάντηση