Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2019-2020 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν στο διαπεριφερειακό θεματικό δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Γουρδούπη Παναγιώτας(ΠΕ86) και Κουρλιούρου Φωτεινής (ΠΕ91.01).
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν!
https://drive.google.com/file/d/11wrz7BRQl7J0o8hwyG3jCH38P–rX9tH/view
https://drive.google.com/file/d/1dGJynL5YqxfR2X7Geb9zNf4PslEeVg87/view
https://drive.google.com/file/d/1fJBAqJD8_fAHhyro3vnAmVNHMiKNModi/view
https://drive.google.com/file/d/1_5z1bzdx2RRR5M3Lzifk92dZD3jV6Q4t/view
Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς 2016-2017 οι μαθητές του σχολείου μας “σερφάραμε” αρκετά στο Διαδίκτυο στα πλαίσια της ώρας Τ.Π.Ε. Βασικές συμβουλές αντλήσαμε από τον ιστότοπο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ όπου ανάμεσα σε πολλά ξεχωρίσαμε τα εξής ιδιαίτερα χρήσιμα:
Βίντεο εδώ
Φυλλάδια εδώ
Παρουσίασεις εδώ
Ενημέρωση ανά θεματική κατηγορία εδώ
Όσον αφορά στη διαδικτυακή επικοινωνία, προσέχουμε τη συμπεριφορά μας όπως και στην καθημερινή ζωή.
- Κωδικοί: Φτιάχνουμε έξυπνους κωδικούς. Οδηγίες εδώ.Τους κρατάμε κρυφούς, τους αλλάζουμε τακτικά και δεν χρησιμοποιούμε τους ίδιους για διαφορετικές χρήσεις.
- Δεν στέλνουµε µηνύµατα όταν είµαστε θυµωµένοι. Είναι δύσκολο να πάρουµε πίσω αυτά που έχουµε πει πάνω στο θυµό µας. Δεν γράφουμε με τρόπο που να υπερτονίζουμε αυτά που θέλουμε να πούμε πχ με έντονα ή με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα ή με υπερβολική χρήση θαυμαστικών (!!!!) γιατί φαίνεται σαν να ”φωνάζουμε” κάτι που δεν είναι καθόλου ευγενικό και προκαλεί ένταση και καβγάδες. Χρησιμοποιούμε τα emoticons με ευγενικό τρόπο. Επίσης πρέπει να γράφουμε με σωστή ορθογραφία και όχι σε greeklish.
- Δεν προωθούµε µηνύµατα ή φωτογραφίες που θα µπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήµατα κάποιου. Έχουµε στο µυαλό µας ότι, εάν κάποιος µας στείλει ένα µήνυµα και το προωθήσουµε ή γελάσουµε µε αυτό, στην ουσία γινόµαστε και εµείς µέρος του εκφοβισµού.
- Όταν κάτι δε µας φαίνεται σωστό σε έναν ιστοχώρο ή σε µια συνοµιλία, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι. Γι’ αυτό, εάν αισθανθούµε άσχηµα, ας βγούµε αµέσως από τον ιστοχώρο ή ας διακόψουµε αµέσως τη συνοµιλία.
- Προσοχή στη χρήση της web κάμερας , δείτε εδώ
- Με τον όρο προσωπικά δεδομένα εννοούμε οποιαδήποτε πληροφορία με χαρακτηρίζει π.χ. που μένω, τι μου αρέσει να κάνω κ.λπ. Προσέχω ποια προσωπικά μου δεδομένα μοιράζομαι στο διαδίκτυο και με ποιους. Είναι σημαντικό να μη δημοσιοποιώ πληροφορίες με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να με εντοπίσει στον πραγματικό κόσμο. Τέτοιες πληροφορίες είναι: το τηλέφωνό μου,η διεύθυνσή μου, σε ποιο σχολείο πηγαίνω κλπ. Εννοείται ότι εκτός από τα δικά μου προσωπικά δεδομένα πρέπει ομοίως να σέβομαι και των άλλων.
- Προσωπικό δεδομένο είναι βέβαια και οι φωτογραφίες, όχι όλες αλλά πχ κάποια φωτογραφία στην οποία φαίνεται καθαρά το πρόσωπό μου, το σχολείο μου ή το σπίτι μου, σε ποια μέρη συχνάζω κ.α Όσο και εάν εμπιστεύομαι τον παραλήπτη, η φωτογραφία/μήνυμα που στέλνω μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου φεύγει από τον έλεγχό μου για πάντα! Σκέφτομαι πριν ποστάρω (δημοσιεύσω), πριν μοιραστώ προσωπικό περιεχόμενο δικό μου ή κάποιου άλλου στο Διαδίκτυο. Η φωτογραφία/βίντεο/μήνυμα μπορεί να διανεμηθεί σε άπειρους ανθρώπους, πάρα πολύ γρήγορα, ενώ πολύ δύσκολα επανακτούμε τον έλεγχό της ! ΔΕΝ «ανεβάζω» φωτογραφίες που αφορούν άλλα πρόσωπα στο διαδίκτυο!
- Ας συνειδητοποιήσουµε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι πάντα ιδιωτική, καθώς οι άλλοι µπορούν να αντιγράψουν, να εκτυπώσουν και να µοιραστούν µε άλλους τα λεγόµενά µας ή τις φωτογραφίες µας. Αν και όλοι μας έχουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας είναι πολύ σημαντικό να μην το κάνουμε στο διαδίκτυο, ας επικοινωνήσουμε καλύτερα με κάποιο έμπιστό μας άτομο στον πραγματικό κόσμο! Θυμάμαι ότι όταν γράφω στο διαδίκτυο (είτε σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε κάποιο blog) είναι σαν να γράφω σε μια μεγάλη εφημερίδα. Μπορεί να το δει χιλιάδες κόσμος!
- Ρυθμίζω το απόρρητο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία έχω λογαριασμό. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορώ να βρω όσες πληροφορίες χρειάζομαι: http://saferinternet4kids.gr/category/social-media-safety
- Για να προστατευτούμε ή να κάνουμε καταγγελία για προσβλητικό, ύποπτο ή παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, μπαίνουμε στην Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο
- Επίσης η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο κ.λπ).
Τα παιδιά της Στ τάξης ενημερώθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια των ωρών Τ.Π.Ε., πάνω στα παραπάνω θέματα μέσα από πλοήγηση στον ιστότοπο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ , και παρακολούθησαν βίντεο όπως το tagged και τη σειρά Παντοπωλείο .Τέλος συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής του υλικού και της σύνταξης της παρούσας δημοσίευσης αλλά και στην ανάρτησή της στο blog του σχολείου μας. Φτιάξαμε φυλλάδιο που περιέχει όλες τις παραπάνω πληροφορίες το οποίο μοιράστηκε στους γονείς οι οποίοι επίσης πρέπει να είναι ενήμεροι για τα σοβαρά αυτά θέματα.